Index Vakbarát Hírportál

Kelet-Ázsia jobban teljesít

2014. október 6., hétfő 09:50

A Világbank az eddig vártnál némileg kisebb gazdasági növekedésre számít Kelet-Ázsiában és Kínában 2014-ben és a rákövetkező évben. Az előrejelzés szerint Kelet-Ázsia növekedése idén és jövőre 6,9 százalék lesz az eddig becsült 7,1 százalék helyett, a tavalyi 7,2 százalék növekedés után – írja az MTI.

A módosítás ellenére a térség továbbra is a leggyorsabban fejlődő feltörekvő övezet marad. A gazdasági növekedést elsősorban olyan kockázati tényezők veszélyeztetik a Világbank szerint, mint a globális kereskedelem élénkülésének a lassulása vagy a kamatok hirtelen emelkedése világszerte.

A Világbank szerint Kína hazai össztermékének (GDP) idei növekedése 7,4 százalékra, jövőre 7,2 százalékra lassul a tavalyi 7,7 százalékról. Az intézmény eddig 7,6 százalékos idei és 7,5 százalékos jövő évi gazdaságnövekedést várt. Kína gazdasága gyengén indított az idén, a GDP 18 hónapja legkisebb ütemben nőtt az első negyedévben. Csökkentheti a beruházásokat és lassíthatja a feldolgozóipari aktivitást a kormánynak az a terve, hogy mérsékli a magas energiakeresletet és a légszennyezettséget.

Rovatok