Index Vakbarát Hírportál

Jól megszívatták a pilótái az Air France-t

2014. október 8., szerda 09:57

Az idei profitjának közel ötödébe került a pilóták kéthetes sztrájkja - jelentette be az Air France a Portfolio szerint. A pilóták sztrájkja közel 500 millió euróval (több mint 150 milliárd forinttal) vethetik vissza a cég idei adózás előtti eredményét (pontosabban az EBITDA-ját), ebből 320-350 millió eurót jelentenek a járattörlésekkel kapcsolatos közvetlen költségek. Emellett a negyedik negyedéves foglalások visszaesésének a negatív hatásaival kell számolni.

Szeptemberben csaknem 16 százalékkal zuhant az utasforgalom az Air France-nál, a negyedik negyedévre vonatkozó foglalásokat pedig 1-2 százalékponttal vetette vissza. Máskor ilyenkor általában már a kapacitások 30 százaléka megtelik, most mindössze 28 százaléknál járnak a foglalások. Bár a járattörlésekkel valamelyest spóroltak például az üzemanyagköltségen, de ez egyébként jól menő járatok esetében értelemszerűen nem tudta ellentételezni a negatív hatásokat.

Legutóbb júliusban csökkentette az éves eredményre vonatkozó előrejelzéseit a cég vezetése, akkor 2,5 milliárd euróról 2,2-2,3 milliárd euróra vágta vissza. Akkor a hosszú távú járatokon mutatkozó túlzott kapacitásokkal és a gyenge teherforgalommal indokolta a kedvezőtlenebb kilátásokat.

Jól járt viszont az easyJet, ők a múlt héten meg is emelték az idei növekedésre vonatkozó várakozásaikat, amit szintén a sztrájkokkal indokoltak. Az Air France sorozatos járattörlései miatt ugyanis több utas választotta a jelentős versenytársnak számító brit fapadost.

Rovatok