Index Vakbarát Hírportál

Ez ceglédberceli? Ezer közül is felismerem

2014. október 17., péntek 11:00

Zöldségesek között razziázott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), október elején a Lehel Csarnokban tartottak ellenőrzést. A legtöbb kiskereskedő és őstermelő áruját rendben találták, de 200 kiló gyümölcsre azt mondták, hogy ott helyben meg kell semmisíteni. Volt, hogy azért, mert a gyümölcs papírjai nem stimmeltek, de akadtak olyan tételek is, amelyeket egyszerűen csak nagyon rossz minőségük miatt távolítottak el az ellenőrök.

Pocsék kivik, ócska citromok, selejtes ananászok végezték a kukában. Az őstermelők közül viszont a hatóság egy ceglédberceli árus termékeit kiemelkedően jó minőségűnek találta, ő igazolta is, hogy saját gazdaságában termelte a gyümölcsöket.

A Nébih most azért állt rá különösen az importgyümölcsökre, mert az uniós embargóra adott orosz válaszlépések miatt egyre több ismeretlen eredetű dömpingáru érkezik Magyarországra. A hatóság ellenőrei több mint 10 tonna jelöletlen paprikát, paradicsomot és szamócát találtak abban a lengyel teherautóban, ami október 15-én akadt fenn egy mélységi ellenőrzésen Parassapusztánál.

Az árura megsemmisítés vár, az szállítmány tulajdonosára pedig bírság, ami az áru értéke alapján akár több milliós nagyságrendű is lehet - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Rovatok