Index Vakbarát Hírportál

Nyilvános lesz, ki mekkora földet kapott

2014. október 27., hétfő 08:02

Ki kell adnia a Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) az adatokat arról, hogy ki mekkora földet kapott az államtól és milyen ellenszolgáltatást kötöttek ki a földhasználatért cserébe, írta a Blikk, miután a lap egyik munkatársa pert indított az adatokért, amelyet most első fokon meg is nyert.

A Fővárosi Törvényszék első fokon minden ponton a lap újságírójának adott igazat, és kötelezte az állami szervet, hogy adja ki a kért adatokat. Tavaly, szintén egy peren keresztül annyit lehetett megtudni, hogy ki hány földdarabot kapott művelésre. Egy év végi törvénymódosításnak köszönhetően azonban bekerült a közérdekből nyilvános adatok körébe a földterület nagysága is, ezért már azt is lehet tudni, hogy ki mekkora területű birtokot kapott az államtól. A mostani ítélet szerint azt is ki kell adni továbbá az NFA-nak, hogy mekkora ellenszolgáltatást kötöttek ki a földhasználatért cserébe.

Körülbelül 30 ezer hektárnyi olyan állami földterület van, amelyre vagy nem írt ki pályázatot az NFA, vagy nem hirdetett győztest. Mivel a földet művelni kell, ezeket a területeket minden évben megbízási szerződéssel adják ki gazdáknak vagy cégeknek. A földhasználók nem csak a művelésből gyarapodhatnak, hanem a hektáronkénti 70-100 ezer forintnyi területalapú támogatásból, vagyis egy évben összesen közel hárommilliárd forint közpénzt is bezsebelhetnek az érintettek.

Rovatok