Index Vakbarát Hírportál

Lenyomnak minket versenyképességben a bolgárok, a szlovákok és a románok is

2014. október 29., szerda 14:32

A mai nap tette közzé a Világbank a Doing Business 2015-ös jelentését, amely különböző paraméterek alapján arról mutat képet, hogy mennyire jó vállalkozni egy adott országban. A régió országai közül továbbra is Lengyelország áll az élen, sőt, 13 helyet lépett előre tavalyhoz képest: a 189 országból álló rangsorban a 32. helyen áll a tavalyi 45. helyezéssel szemben – írja a Portfolio.

A régió országai közül  Szlovéniát leszámítva – mindenki megőrizte vagy javított a pozícióján: Szlovákia 12, Románia 15, Ukrajna 16, Bulgária 20, Horvátország 24, Csehország 31 helyet lépett előre a rangsorban, Magyarország maradt az 54. helyen, míg Szlovénia 18 hellyel lejjebb csúszott a listán. Ezzel a régiós országok között Magyarország hátul kullog, és a tavalyi eredményekhez képest megelőzött minket Románia, Bulgária és Csehország is.

Legutóbb a szeptemberben közzétett, Világgazdasági Fórum által összeállított versenyképességi rangsor mutatott hasonló képet.

Még egy lista, ahol Románia megelőzte Magyarországot

Magyarország versenyképessége abszolút értelemben – a különböző almutatókat változásait figyelembe véve – stagnál, relatív versenyképességünk azonban romlik a többi régiós országhoz képest. A lemaradásunk az új vállalkozások indításának nehézségeivel, az építési engedélyek kezelésével, az áram bevezetésének problematikájával, a befektetői védelemmel, illetve az adófizetés terheivel magyarázható – igaz, utóbbi téren hazánk 7 helyet javított az előző évhez képest.

Még egy lista, ahol Románia megelőzte Magyarországot

Nem csak a régiós országok egymáshoz viszonyított helyzete változott meg jelentősen, a világban is komoly átrendeződések mentek végbe. A legnagyobb javulás Jamaica (36 hely), a Dominikai Köztársaság (33 hely), Csehország (31 hely), Oroszország (30 hely) esetében figyelhető meg, a legjobban pedig Banglades esett vissza a rangsorban (43 hely).

Idén a lista elején is történtek változások: hosszú évek után először lépett a rangsor 2. helyére Új-Zéland, megelőzve ezzel Hongkongot, amely így a 3. helyre esett vissza. A top 10-ben Dánia, Norvégia, az Egyesült Királyság és Finnország is helyet kapott, amelyek javítottak korábbi pozíciójukon, míg Dél-Korea 2, az Egyesült Államok 3 hellyel esett vissza tavalyhoz képest.

Rovatok