Index Vakbarát Hírportál

35 ezer állás kerülhet veszélybe

2014. november 3., hétfő 16:15 | aznap frissítve

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetség szerint, ha megszavaznák a vasárnapi nyitva tartás korlátozását, az legalább 35 ezer munkavállalót – elbocsátások vagy csökkenő bevételek útján – hátrányosan érintene. Az állami bevételek csökkennének, és amennyiben nem mindenkire vonatkozna, piacidegen diszkriminációt jelentene.

Itt vannak az MBSZ (Magyar Bevásárlóközpontok Szövetség) fő érvei a szabályozás ellen:

A szövetség szerint 7,4 százalékos munkanélküliség mellett nem szabad olyan szabályokat hozni, amely a kereskedelemben dolgozó mintegy 530 000 alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban dolgozók körében (logisztika, üzemeltetés stb.) minimum 15-20 ezer ember elbocsájtásával járna, és további 15-20 ezer embert hátrányosan érintene.

A gyakorlatban ez elbocsátásokat és bércsökkentést eredményezne. A kifizetett bértömeg csökkenésével pedig az állami és az önkormányzati bevételek is jelentősen visszaesnek.

Szerintük legfőképp a társadalom aktív tagjait büntetné a szabályozás, hiszen a hétvégi és ezen

A vevőknek is fájna

Az MBSZ adatai szerint jelenleg 59 600 ember dolgozik 7540 olyan üzletben, amely bevásárlóközpontokban található. Ezenfelül 53 000 fő áll alkalmazásban 2650 hipermarketben lévő üzletben. A szövetség által mért adatok szerint a bevásárlóközpontokat a látogatók 11 százaléka vasárnap keresi fel.

belül vasárnapi FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) vásárlásokat leginkább a fővárosi, 30 és 50 év közötti, magas jövedelmű családosok végzik, akik hétköznap magas óraszámban dolgoznak. Ez csak gyorsan forgó fogyasztási cikkeknél évente 400 milliárd forintot jelent. 

Országosan egy átlagos vasárnap több mint 870 000, szombatokon közel 1,4 millió háztartás vásárol. Amennyiben a tervezett szabályozás miatt a vasárnapi bevásárlási lehetőség megszűnik, úgy a forgalom szempontjából a már most is erős szombati nap válik még zsúfoltabbá.

Sokan külföldön vásárolnának 

Ha a vasárnapi nyitva tartás megszűnik, akkor további forgalomcsökkenés várható. Egyrészt a szombati vásárlásra való átálláshoz hosszú idő kell, másrészt a vasárnapi, úgynevezett spontán, impulzív vásárlások elmaradnak, harmadrészt pedig sokan külföldre mennek majd vásárolni. Németországban a korábbi teljes vasárnapi tiltást követően ma már 6-7 vasárnapon nyitva tarthatnak a kereskedelmi egységek, illetve Ausztriában is fontolgatják a vasárnapi nyitva tartás visszaállítását.

A vendéglátó egységek esetében a vasárnapi bevétel ugyancsak teljesen, pótolhatatlanul kiesne.

A kicsiknek is csak látszólag kedvez

Diszkriminatív, egyszersmind működésképtelen az a félmegoldás, hogy a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzleteket nem érintené a korlátozás, hiszen egy bevásárlóközpont esetében a nagyobb alapterületű üzletek, az úgynevezett mágnesbérlők vonzzák be a vásárlókat. Ha ezek zárva vannak, akkor a központot nem érdemes nyitva tartani, így a kis- és középvállalkozások is rosszul fognak járni.

Alkotmányos szempontból a korlátozás sértené a vállalkozás szabadságát és a versenyszabadságot, emellett a vásárlói szabadságot, valamint a választás szabadságát is.

15-20 ezer elbocsátás jöhet

Az üzletek vasárnapi zárva tartása mellett vannak nyomós érvek, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez mintegy 15-20 ezer dolgozó elbocsátásával járhat - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI megkeresésére hétfőn.

Rovatok