Index Vakbarát Hírportál

Orbán támogatja a zárva tartást

2014. november 7., péntek 08:20 | aznap frissítve

A kormányfő támogatja a szabad vasárnapról szóló kezdeményezést, és ez a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője számára "elegendő". Ezt Harrach Péter nyilatkozta csütörtök este az MTI-nek.

Péntek reggel megkerestük Havasi Bertalant, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetőjét Harrach nyilatkozatával kapcsolatban, megkérdeztük, hogy meg tudja-e erősíteni: Orbán Viktor támogatja a szabad vasárnapról szóló kezdeményezést. Ezt a választ kaptuk:  "A miniszterelnök álláspontja változatlan: az érintettek meghallgatása után fognak megszületni a témával kapcsolatos döntések és jogszabályok."

Harrach úgy fogalmazott: az, hogy ez módosítással, vagy módosítás nélkül történik, másodlagos. A KDNP frakcióvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és támogatja a KDNP javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza. A kisebbik kormánypárt az erről szóló törvényjavaslatát csütörtökön be is nyújtotta az Országgyűlésnek.

A törvényjavaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását, a többi esetben - így például szombaton - pedig időbeli korlátok közé szorítaná.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön közölte, hogy ugyan a kormány tárgyalt a boltok vasárnapi zárva tartására vonatkozó javaslatról, de döntést még nem hozott. A KDNP javaslatáról azt követően születhet döntés, miután meghallgatták a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat - hangsúlyozta a szaktárca.

A KDNP frakcióvezetője korábban még megjegyzést is tett az MTI beszámolója szerint Varga Mihály miniszterre, aki pénteken a Hír Tv-nek azt mondta, „nem bölcs dolog azt korlátozni a nyitva tartást”. "Az ő véleménye egy vélemény", a kormány viszont támogatta kezdeményezésüket – reagált csütörtökön a KDNP-s politikus, majd a párt képviselői beterjesztették a parlament elé a törvénytervezetüket. Korábban Orbán Viktor is úgy reagált, hogy még egyeztetnek a boltosokkal, mielőtt döntenének.

Mással is nyomasztják a kereskedőket

Csütörtöki cikkünkben azt írtuk: nehéz időkre készülhetnek a legnagyobb áruházak. A felügyeleti díj megemelése gyakorlatilag a korábban már eltörölt válságadót hozza vissza. Nagyon fájni fog a diszkontoknak, miközben a CBA, a Coop vagy a Reál például alig fizet majd valamit. Ezenkívül számos ponton nehezítenék a hipermarketek életét: nem csak a vasárnapi zárva tartásról, boltok kötelező megszüntetéséről lehet döntés hamarosan, de az ingyenes buszjáratok felszámolásáról is ötletelnek a kormányban.

Rovatok