Index Vakbarát Hírportál

Több lett a beruházás

2014. november 28., péntek 11:19

A nemzetgazdasági beruházások volumene 16,3 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest és ezzel ötödik negyedéve emelkedett - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Részben a tavalyi bázis miatt, amikor 9,8 százalékos volt a beruházások növekedési üteme, az idei július-szeptemberi adat némi lassulást jelez az első negyedévi 22,6 és a második negyedévi 21,2 százalékhoz képest.

A gépberuházások ezúttal 22,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a második negyedévi 32,8 százalék után, míg az épületberuházások 12,2 százalékkal gyarapodtak, éppen az előző háromhavival megegyező mértékben. Az év első kilenc hónapjában a beruházások volumene 19,5 százalékkal szárnyalta túl a múlt év azonos időszakáét.

A beruházási teljesítmények növekedéséhez elsősorban a nagy súlyú szállítás, raktározás ág beruházásainak harmadik negyedévi 33,5 százalékos volumenbővülése járult hozzá főként a vasút- közút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a járműparkok korszerűsítése révén. A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóiparban mért 10,8 százalékos növekedés elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállítói iparágak fejlesztéseinek eredménye - jelentette a KSH.

Rovatok