Index Vakbarát Hírportál

Megtámadhatóak a paksi szerződések?

2014. december 9., kedd 15:22

Az MSZP szerint törvénytelen az a három magyar-orosz szerződés, amit az Orbán-kormány kedden írt alá a paksi atomerőmű bővítéséről. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi, MTI-hez eljutatott közleményében ezt arra reagálva közölte, hogy Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos bejelentette:rendkívüli jelentőségű szerződéseket írtak alá intenzív, öt hónapos tárgyalásokat követően kedd reggel a paksi erőmű bővítéséről.

Az MSZP-s politikus szerint azért törvénytelenek a szerződések, mert a hatályos magyar jogszabályok tiltják, hogy nemzeti vagyont érintő szerződésnek választott bírósági eljárást kössenek ki, márpedig ezekben a szerződésekben "az Orbán-Putyin-paktum" alapján ilyen kikötésnek kell lennie. Vagyis vagy a nemzeti vagyonról szóló, vagy "az Orbán-Putyin-paktumról" szóló törvényt szegi meg a kormány - fejtette ki. Álláspontja szerint a szóban forgó szerződéseket pedig ma bárki megtámadhatja.

A DK a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos dokumentumok teljes nyilvánosságát követeli. "Orbán Viktor fejezze be a titkos telefonbeszélgetések és szerződéskötések politikáját" - írta Varju László, a párt független országgyűlési képviselője keddi közleményében. A DK biztos abban, hogy ismét a miniszterelnök körüli cégek járnak jól a beruházással, "megint jön a lopás, a mutyi" - olvasható a közleményben. Hozzátette: az embereknek joguk van tudni, mire költik a pénzüket és milyen mértékben, "mennyi időre adósítják el unokáinkat is".

Varju László kifogásolta, hogy szerinte nem lesznek közbeszerzések, és azt is, hogy a megelőző tanulmányoktól a kifizetésekig mindent titkosítani fognak, miközben a beruházás költsége a 10-12 milliárd eurót is elérheti. A képviselő ebben az elmúlt huszonöt év legnagyobb korrupciós lehetőségét látja.

Az Együtt is azt követeli, hozzák nyilvánosságra az aláírt szerződéseket és legyen nyilvános a beruházást megalapozó minden dokumentáció. Az Együtt közleményében emlékeztetett arra, hogy a kezdetektől ellenzik a Paks 2 beruházást, mert annak megépítése szerintük drága, csakúgy, mint az általa termelt energia. Ellenzik azért is, mert évtizedekre eladósítja Magyarországot, orosz függőségbe taszít, ráadásul társadalmi vita, és mindenféle egyeztetési folyamat és hatástanulmányok nélkül döntött róla Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin  - folytatták.

Hozzátették: abban sem lehetnek biztosak, hogy az oroszok meg tudják azt valósítani, nem járnak-e ezzel a beruházással is úgy, mint a Déli Áramlattal. Félő, hogy az Orbán-Putyin paktum nagyon sokba fog kerülni a magyar polgároknak, még a tervezett 12,5 milliárd eurónál is többe - értékeli az Együtt.

Az LMP is nyilvánosságot követelt. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke szerint a dokumentumokat nyilvánosságra kell hozni, a kormány nem hivatkozhat arra, hogy magánjogi szerződésekről van szó, mivel közpénzt fordítanak azokra. Ezek felhasználásának nyilvánosságát pedig az alaptörvény mellett számos más jogszabály, a többi közt az állami vagyonról szóló törvény is biztosítja - fűzte hozzá.  

Szükség esetén az LMP közérdekű adatigénylést nyújt be, és a végsőkig elmegy, hogy hozzáférjen a dokumentumokhoz - fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki azt is követelte: a kormány egyetlen fillért se költsön a projektre mindaddig, amíg a szükséges engedélyek rendelkezésre nem állnak. Szél Bernadett szerint nemzetközi egyezmények is szükségessé teszik a környezetet súlyosan befolyásoló projekt dokumentumainak közzétételét. 

Azt mondta: az orosz gazdaság gyengülése miatt a megállapodás sokkal inkább Oroszország érdeke, mint a magyaroké. Ezért az LMP társelnöke - mint mondta - tudni szeretné, milyen egyéni és fideszes érdekek állnak a megállapodás mögött. A politikus Oroszország megbízhatatlanságáról is beszélt, mondván, érdekei szerint akár saját korábbi vállalásaival is szembefordul.

Rovatok