Index Vakbarát Hírportál

Hozzányúlhat a kormány a zárolt 39 milliárdhoz

2014. december 19., péntek 21:44

A kormány a 2014. évi hiánycél tartásához július közepén a tárcáknál több mint 39 milliárd forintot zárolt, ezt a pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozatában feloldotta.

A zárolás az Emberi Erőforrások Minisztériumát 9,6 milliárd, a Nemzetgazdasági Minisztériumot pedig 8,3 milliárd forinttal érintette, ezek voltak a legnagyobb tételek.

A mostani kormányhatározat előírja: a most feloldott, zárolt előirányzatok terhére új kötelezettséget vállalni nem lehet, a tételek kizárólag a már meglévő tartozásállomány csökkentésére, valamint egyéb, már fennálló fizetési kötelezettségek teljesítésére használhatók fel, írja az MTI.

A zárolásról még júliusban döntöttek. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett "2014. évi hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről" című kormányhatározat 11 pontban foglalta össze a feladatokat, azok felelőseit és a határidőket. 

A Portfolio gyűjtötte ezeket egybe:

  1. A kormány elrendeli bizonyos fejezetek meghatározott összegű zárolását, ahol zárolás nem rendelhető el ott ténylegesen csökkenteni kell a kiadásokat. Az érintett szervezetek vezetőinek augusztus elsejéig be kell jelenteniük, hogy a gyakorlatban hol húzzák összébb a nadrágszíjat, ezt megelőzően július 23-ig kell bejelenteniük Varga Mihálynak előzetesen jóváhagyásra. Nem jelenthető be zárolás az európai uniós forrást tartalmazó előirányzatokra, valamint a mentesített előirányzatokra (lásd lejjebb - a szerk.).
  2. Sor kerülhet a zárolási kötelezettség fejezetek közötti nullszaldós átrendezésére.
  3. A rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékából (általános tartalék) 20 milliárd forintot zárol a kormány.
  4. A Nemzeti Földalappal kapcsolatos kiadások esetében 500 millió forint zárolást rendelt el a kormány.
  5. Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások esetében szintén 500 millió forintos zárolást rendelt el.
  6. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap (közmunkaprogram kiadási előirányzata nélküli) egyenlegében 8 milliárd forintos javulást kell elérni.
  7. A Nemzeti Kulturális Alap egyenlegének esetében 800 millió forintos javulás a cél.
  8. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap egyenlegének 6 milliárd forinttal kell javulnia az ehhez szükséges intézkedések nyomán.
  9. A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap egyenlegében 100 millió forintos egyenlegjavítást kell végrehajtani.
  10. A Bethlen Gábor Alap egyenlege esetében 200 millió forintos intézkedést írt elő.
  11. Felszólítja a kormány a fejezetek vezetőit, hogy a Beruházási Alapba tartozó kiadási előirányzatok tervezett felhasználását haladéktalanul egyeztessék a nemzetgazdasági miniszterrel, és gondoskodjanak arról, hogy e kiadási előirányzatok terhére kifizetés teljesítésére csak olyan ütemezés szerint kerüljön sor, amelyhez a nemzetgazdasági miniszter előzetesen írásban egyetértését adta.

Rovatok