Index Vakbarát Hírportál

Egy dollár lesz egy euró?

2015. január 9., péntek 16:58 | aznap frissítve

A Bloombergnek tavaly a legpontosabb árfolyamprognózist adó elemző szerint az euró dollárral szembeni árfolyama elérheti a paritást, írja a napi.hu. Az ING Group NV elemzői szerint két éven belül érheti el a paritásnak nevezett egyenlőséget az euró/dollár. Ilyen utoljára 2002-ben volt. Egyébként a Bloomberg konszenzusa ennél puhább, az elemzők véleményét átlagolva az jön ki, hogy a 2016 végi keresztárfolyam 1,15 lehet.

Az európai gazdaságot eléggé rossz bőrben van, ezért az Európai Központi Bank meglehetősen unortodox eszközökkel próbál élénkíteni. Ennek a folyamatnak a mellékhatása az eurógyengülés. Közben az amerikai gazdaság kijött a kátyúból, legalábbis jóval előrébb tart az úton Európánál, a likviditásbővítés véget ért, a második negyedévben vagy az év második felében pedig kamatemelés is jöhet. Ezek a tényezők a dollárt erősítik, ami miatt az eurógyengülés még látványosabb lehet. 

A folyamat elégg logikus, gondoljunk csak bele, ki akarná a pénzét a dollár szemben elgyengülő euróban tartani, miközben a dollár után fizetett kamat fokozatosan emelkedhet is (utóbbi tényező egyébként önmagában is a dollár felé tereli a vevőket). 

Az ING elemzői tavaly év elején úgy vélték, a keresztárfolyam 1,2-ig eshet december végére, a Bloomberg konszenzusa akkor 1,28 volt, az év végi záróárfolyam végül, 1,2098 lett - emlékeztet a Bloomberg.

Az idei gazdasági kilátásokról, köztük a dollár tartós erősödéséről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.  

Rovatok