Index Vakbarát Hírportál

A kaposvári polgármester meglepő húzással kerülné el az útdíjat

2015. január 20., kedd 13:53

Szita Károly kaposvári polgármester azt kérte hétfőn Fónagy János államtitkártól, hogy a kormány minősítse vissza főúttá a kaposvári elkerülő utat. A polgármester ezzel az alternatív módszerrel kerülné el az útdíjat a 61-es úton.

Továbbra is folyamatosan lobbiznak a fideszes polgármesterek azért, hogy elkerüljék az útdíjat a városukat érintő szakaszoknál. Az Index értesülései szerint Szita Károly, Kaposvár polgármestere hétfőn találkozott személyesen Fónagy Jánossal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárával, és nem mindennapi változtatásért lobbizott:

a polgármester azt szeretné, ha visszaminősítenék a várost elkerülő autóutat.

Szita korábban azt mondta az Indexnek, hogy azért szeretné az útszakasz ingyenességét, mert „még nincs kész az M67-es gyorsforgalmi út és az M9-es autópálya, és így a 61-es főút ezen szakaszán nem indokolt az autóút minősítés sem”.

Szita a mostani tárgyaláson azt javasolta az államtitkárnak, hogy a januártól fizetőssé vált 61-es út legyen inkább kiemelt főút vagy főútvonal emelt sebességű szakasszal. Így Kaposvár két legyet ütne egy csapásra: ugyanúgy 110 km/h maradna a sebességmaximum, viszont nem kellene Somogy megyei matricát venni az útra. Az útdíjrendelet ugyanis csak az autóutakra vonatkozik, a főutakra nem.

Szita Károly a Facebookra ki is írta kedden, hogy találkozott az államtitkárral.

A tárgyalásról optimistán jöttem ki, azzal együtt is, hogy ha az útdíjrendszerről szóló rendelet nem is változik, az autóút minősítés visszavonásával mégis a díjmentes szakaszok közé kerülhet a kaposvári elkerülő út.

Mint arról beszámoltunk, a kormány jelentősen változtathat majd a januárban bevezetett útdíjrendeletén februárban. Nem lesz fizetős például a ferihegyi reptérre vezető út, a megyei matricák bizonyos esetekben a megyén kívül is érvényesek lehetnek, a BKV-buszok megúszhatják a díjfizetést. 

Ugyanakkor rossz hír sok (főleg fideszes) polgármesternek, hogy a gyorsforgalmi autóutak, amelyeknek van alternatívájuk, várhatóan fizetősek maradnak. Így tehát valószínűleg a Vas megyei M86-os, illetve a Somogy megyei 61-es is fizetős marad. Kivéve persze, ha a kormány elfogadja Szita Károly kérését, és tényleg átminősíti a kaposvári utat. Akkor oda mégsem kell a megyei matrica.

Rovatok