Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg új szálloda épül EU-pénzen

2015. február 6., péntek 07:55

Az elmúlt két évben összesen 69 szállodafejlesztés indult el és eddig 22 valósult meg uniós forrásból a Regionális Operatív Program (ROP) keretében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Napi Gazdasággal.

A lap pénteki számában ismertetett tájékoztatás szerint a befejezett fejlesztések átlagosan 220 millió forintos támogatást nyertek el, ami nagyságrendileg 66 százalékos támogatási intenzitást jelent. További 47 lezáratlan beruházás van folyamatban a vidéki helyszíneken, melyek átadására a következő években lehet számítani.

Az elmúlt tíz évben jelenősen nőtt a szállodai szálláshelyek száma - írta a lap a KSH adatai alapján. Míg 2004-ben 824 szállodát regisztráltak, 2013-ban ez a szám már 1031 volt.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára szerint az elmúlt két évben lelassult a szállodák számának növekedése, ugyanis a korábbi esztendők túlzott kapacitásbővülése miatt erősen leromlott a jövedelmezőségük, s ez óvatosságra intette a befektetőket, illetve a hitelező bankokat is.

A pénzügyi-gazdasági válságot megelőző időszakban könnyen lehetett hitelhez jutni szállodafejlesztésekhez, amihez EU-támogatásokat is kaptak sokszor a beruházók. Így elsősorban vidéken jöttek létre keresleti oldalról alá nem támasztott, szakmailag kellően elő nem készített szállodák - tette hozzá a szakember, aki szerint vidéken jelenleg is leginkább uniós fejlesztési támogatásokból valósulnak meg többnyire gyógy- és wellnessszálloda-beruházások.

Rovatok