Index Vakbarát Hírportál

Összeszedte magát a magyar export

2015. február 9., hétfő 10:16

2014 decemberében az export euróban számított értéke 9,2, az importé pedig 7,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 97 millió euróval haladta meg a bázisidőszakit. A decemberi kivitel és behozatal egyaránt 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

A Portfolio szerint úgy tűnik, az augusztusi sokkot kezdi kiheverni az exportszektorunk, de a jövőt illetően még mindig elég sok a bizonytalanság. Augusztusban sok egyedi hatásnak volt betudható a visszaesés, ezek közül az egyik fontos hatás az orosz kereskedelmi szankciók bevezetése volt.

A mostani fellendülés is ehhez hasonló: míg egyes ágazatok tartósan alacsonyabb fokozatra kapcsolhattak, máshol - például a járműgyártásban - hosszabb távon is jobban fog pörögni a termelés.

Összességében az idén a bizonytalan külső környezet mellett arra lehet számítani, hogy az export visszafogott bővülésbe kezd, míg az import is jobban pörög majd a lakosság fogyasztás fellendülése miatt.

További részleteket a KSH gyorsjelentésében olvashat.

Rovatok