Index Vakbarát Hírportál

Magyarország szegényei, Zuglóban egyesüljetek!

2015. február 11., szerda 11:12 | aznap frissítve

Az önkormányzat szociális kerekasztala egyhangúlag támogatott egy tervezetet, ami egy 26 ezer forintos minimumjövedelmet adna minden zuglóinak. Persze nem kapna feltétel nélkül pénzt mindenki, csak aki egy vagyonvizsgálat alapján kellően szegénynek bizonyul. 

A döntés hátterében a szociális támogatásokról szóló törvény változása állhat. Az önkormányzatok márciustól bizonyos segélyezési területeken szabad kezet kapnak, igaz lesz, ami tőlük járási hatáskörbe kerül. Feltehetően sok település nagyjából szegényellenes lépéseket fontolgat a támogatások megvágásával, ami távolabb tarthatja a nehezebb sorsúakat az így gondolkodó településektől.

Zugló ebből szeretne kitűnni úgy, hogy az eddigi szociális juttatásokat lényegében átcímkézi. Erre az átcímkézésre utal legalábbis Horti Zsófia, az önkormányzat kommunikációs vezetőjének nyilatkozata, aki a vg.hu-val közölte, hogy "a megvalósításhoz szükséges büdzsé hozzávetőleg azonos a 2014-es szociális kiadások összegével”.

Az elképzelés viszont mégis eltér az eddigi szociális törvényi szabályozástól. Alaplogikája, hogy azoknak ad többet, akiknek a legrosszabb az anyagi helyzete, és az ellátási formák egymásra épülnek. A Karácsony Gergely polgármester és Szabó Rebeka szociális ügyekért felelős alpolgármester által jegyzett javaslatcsomagról február 26-án, az önkormányzat testületi ülésén tárgyalnak majd.

Nem lesz nagyon drága

A "zuglói modell" megvalósításához az önkormányzat szerint a következő 10 hónapban 40 millió forint kell. Összesen 1540 helyi lakos kaphatna minimumjövedelmet.

A juttatás feltétele, hogy a támogatott családok nem dolgozó, de aktív korú és munkaképes tagjai működjenek együtt a családsegítő központtal. A jogosultságot évente felülvizsgálnák, ha a jogosultság meg is szűnik - mert mondjuk elkezd az illető dolgozni - fél évig még mindig járna a támogatás fele. 

A támogatás lényege, hogy minden rászoruló zuglói lakós jövedelmét kiegészíti a – tervek szerint fokozatosan emelkedő – minimumjövedelem-szintre, egy egyfős háztartás esetén 26 ezer forintra. Több fő esetén a támogatás a háztartás fogyasztási egységre eső jövedelmét egészíti ki nettó 26 ezer forintra.

És mennyit kapnak?

A minimumjövedelemre való jogosultság számításának alapja a háztartás összes beszámítható jövedelme, amelyet a háztartás súlyozott létszámával osztanak el. A súlyozás – a nemzetközi standardoknak megfelelően – a családfőt 1, második felnőttet és első gyermeket 0,7, a további gyermekeket és felnőtteket 0,5-es szorzóval veszi figyelembe.

A támogatás összege tehát éppen annyi, amennyivel a háztartás egységre jutó jövedelme elmarad a meghatározott minimális jövedelemszinttől. Például, ha egy kétfős háztartás jövedelme nettó 20 ezer forint és az létszáma 1,7 akkor a támogatás összege 10,200 forint lesz.

A számításnál a gyógyszerek, gyerektartás, végrehajtás összege levonható lenne, csak az ezek felett megkeresett jövedelmet vennék figyelembe, a támogatásokkal, nyugdíjjal együtt. 

Rovatok