Index Vakbarát Hírportál

Elúszhatnak a hozzánk vágott százmilliárdok

2015. február 18., szerda 08:14 | aznap frissítve

Nyilvános lett az a lista, ami a késés miatt veszélyeztetett uniós projekteket sorolja. A felsorolásban főleg önkormányzatok, kormányhivatalok, minisztériumok fejlesztései szerepelnek, több, mint ezer. Ha év végéig nem fejezik be a munkát és a hozzá tartozó elszámolást, akkor végleg elúszhat a pénz. Összesen 500-1000 milliárd forint van veszélyben, legalábbis ezt állította korábban a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Csepreghy Nándor.

A hiszti annyiban tűnik kissé indokolatlannak, hogy az eredetileg 2007-2013 között nekünk szánt 8200 milliárdos támogatási keretet tíz százalékkal megemelték, hogy biztos legyen legalább a 8200 milliárd lehívása. A több száz milliárdos forrásvesztés így lényegében tervezettnek, elkerülhetetlennek tűnik, mert a pénzek kifizetésére nincs is keret. 

A legnagyobb vesztesek a minisztériumok lehetnek. Csepreghy az Indexszel korábban azt közölte, hogy a kormány minden minisztériumtól annyi pénzt von majd el jövőre, amennyit nem tud most elkölteni.

A Vg.hu szerint a projekteket három csoportba osztják: lesznek teljesen lefújt, átütemezett, és módosított projektek. Egyébként nem csak állami beruházások késnek, de a céges listát nem tették közzé. A szabály viszont a cégeknél is az, hogy addig nem kaphatnak új támogatást, amíg az előzőt nem zárták le. 

Rovatok