Index Vakbarát Hírportál

A kormány szinte az összes pénzt felélte, amit nyárig rendkívüli kiadásra tett félre

2015. február 26., csütörtök 15:18 | hét éve frissítve

Segítsen a kormány a Buda-Cash károsultjain? Idővel ez biztosan felmerül, mint ahogyan mindig fel szokott merülni a hasonló helyzetekben. Most ráadásul több mint 80 önkormányzat is pórul járt, az MNB szerint a kár akár a százmilliárdot is elérheti, a betétvédelmi alapot pedig a tavalyi év eléggé kiszárította.

Csakhogy a költségvetésben sincs már túl sok erre áldozható pénz, amit "rendkívüli kiadásra" szántak ebben a félévben, nagyrészt már fel is élték.

A tartalékból az első két hónapban sikerült 34 milliárdot elkölteni első félévre engedélyezett 40 milliárd forintból, vagyis a szabályok alapján a következő néhány hónapra 6 milliárd forint maradt. Ilyen mértékű év eleji költésre még soha nem volt példa a Napi.hu cikke szerint.

Persze azért nagyon nem kell megijedni, ha egy valóban váratlan katasztrófa érné az országot, a kormány azonnal léphetne, bármilyen pénzhez hozzányúlhatnak, csak utólag kell beszámolni a parlamentnek a költésről.

Ám azért az mégis árulkodó, hogy a költségvetés általános tartalékát - amely 2010 óta a "rendkívüli kormányzati intézkedések" címen fut, valójában mire költötték. A legkevésbé sem rendkívüli, váratlan kiadásokra.

Inkább olyasmikre, amit hivatalosan nem terveztek be a 2015-ös költségvetésbe, így aztán beszélni sem kellett róla a törvény parlamenti vitájában.

Rovatok