Index Vakbarát Hírportál

MNB: Még nagyobb a baj négy banknál, csak 60 ezerig lehet pénzt felvenni

2015. február 26., csütörtök 09:52 | aznap frissítve

A DRB Bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt az MNB 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét, közölte a felügyelet csütörtökön.

Az érintett, DRB Bankcsoporthoz tartozó bankok:

A korlátozásra azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult. A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor a mai naptól már nem juthat hozzá további összegekhez. Eddig egyébként 1 millió forintos korlátozásról volt szó, a bejelentés tehát elég rosszul érinti az ügyfeleket.

A jegybank egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a járadékkifizetések kapcsán.

Mint ismeretes, az MNB 2015. február 24-től a betétesek halaszthatatlan védelme érdekében felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB Bankcsoporthoz. A jegybank az ügyfelek számára legfontosabb tudnivalókat tartalmazó kérdéseket és válaszokat jelentetett meg honlapján.

Ha a bank fizetőképessége nem áll helyre, szükség lesz az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) beavatkozására. Az OBA 100 ezer euró, azaz kb. 30 millió forint összegig kártalanítja a betéteseket. A gond az, hogy az alap vagyona tavaly majdnem elfogyott, miután több bank is csődbe ment.

Rovatok