Index Vakbarát Hírportál

A kormány kicsinálja a kéményseprő cégeket, de a kéményseprőket nem

2015. március 10., kedd 18:18

A kormány kedden benyújtotta a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amely szerint a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás. Az ötlet nem új, már januárban is meglebegtették, a kéményseprők pedig kiakadtak, mert ha ez megvalósul, akkor lényegében lehúzhatják a rolót.

A kéményseprő cégek helyzete az elmúlt években egyre nehezebbé vált. A rezsicsökkentés miatt csökkenteniük kellett az árakat, nem kaptak kompenzációt, míg a vegyestüzelésű eszközök kéményeit már csak egyszer kell ellenőrizni évente, míg eddig két alkalom volt előírva. Mindeközben nőttek az adminisztrációs terheik.

A kormány tudja, hogy ezzel kicsinálja őket

A kéményseprők szerint lényegében teljesen lehúzhatják a rolót, ha a katasztrófavédelemhez kerül a kéményseprő közszolgáltatás. Tudja ezt a kormány is, még januárban arról beszélt Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár, hogy az a cél

hogy a kéményseprő szakembereket az új társaság átvegye, azaz rájuk nézve lényegében csak az változna, hogy máshonnan kapnák a fizetésüket.

A kormány szerint azért van szükség a jelenlegi kéményseprő rendszer átszervezésére, mert a szolgáltatás során jelentkező zavarok "bizonytalanságot okoznak" az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes.

Rovatok