Index Vakbarát Hírportál

A forintgyengülés miatt dől több EU-s pénz

2015. március 18., szerda 17:27

A forint elmúlt évekbeli gyengülése miatt legalább 300-400 milliárd forinttal több uniós támogatást oszthat ki a kormány a 2007-2013-as fejlesztési ciklus terhére, mint a még néhány hete is hangoztatott keretösszeg. 

Részben ez is magyarázza azt, hogy miért szerepelt megdöbbentően nagy összeg az idei uniós támogatás kifizetési célt rögzítő kormányhatározatban, írja a Portfolio. Lázárék ugyanis már 8700 milliárd forint körüli összeg elköltéséről beszélnek az alig pár hete aktuális 8200 milliárd helyett.

A gyengülő forint miatti pluszpénzt a tartalékistás projektekre vagy teljesen újakra is le lehet költeni. Talán erre gondolhatott Orbán is, amikor arról beszélt, hogy idén még a tavalyi rekordnál is több uniós pénzt fognak elkölteni.

A magasra belőtt kifizetési cél mellett pedig a kormány szerint szó sincs olyan szándékról, hogy mivel nehezen elérhető, ezért majd megspórolják bizonyos közszférabeli dolgozók 6-8 havi bónuszát. Egy februári kormányhatározat ugyanis lehetővé teszi, hogy nyolc havi bónuszt adjanak egyes közszolgákjnak, ha sikerül elverni elég uniós pénzt időre.

Az őrületes nagylelkű bónusznak egyébként az alábbiak örülhetnek majd: 

Frissítés: a Miniszterelnökség is megszólalt

A cikkre így reagált a tárca:

"A túlvállalással az esetleges árfolyam-ingadozásra is készült a kormány, ezért téves az a vélekedés, hogy a 2007-2013-as keret terhére új kiírások jelenhetnek meg. Az idei évre vonatkozó rekordkifizetést az első negyedév kifizetési volumenére és az elmúlt évek tapasztalataira alapozhatjuk. Az árfolyam mozgása miatt  a keretösszeg valóban változik, hiszen minden tagállami keret euróban meghatározott, igy a nemzeti valuta és az euro árfolyama fel és le is mozgatja a nemzeti valutában meghatározott keretet. A közel 1000 Mrd forint értékü túlvállalás a bukó projektek mellett, 300-320 ft/€  árfolyamon is képes biztosítani a 100 százalékos forráslehivást."

Rovatok