Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve csalhatott a Kun-Mediátor Karcagon

2015. április 15., szerda 16:14

Jelenleg kétmilliárd forint körülire saccolható az az összeg, amelynek sorsáról és hollétéről nincs tudomásuk – mondta a csaló Kun-Mediátor felszívódott tulajdonosai kapcsán a megyei közgyűlés fideszes elnöke, Kovács Sándor. Szerinte "okosan kitalált" kitalált csalás volt, bármit is jelentsen ez, mert bővebben nem mondta el arról, hogy tud-e ennél többet az ügyről.

Indul a nyomozás. A pénzt talán elvitték, lehet, hogy nem itt van. Most akkor meg kell találni

Karcag kis város, ahol néhány tízmillió forint elköltése, vagy befektetése is feltűnik az embereknek. "Mivel ilyesmit nem tapasztaltak, feltételezhető, hogy a pénz nem itt van" – mondta az MTI szerint.

Bárhová vitték is a cég közismert, helybeli tulajdonosai az emberek befektetésre szánt megtakarításait, azt "így vagy úgy, de meg lehet és meg kell találni és visszaadni a károsultaknak".

Egyértelmű, hiszen sokan úgy tudják, hogy valaki, talán egy másik cég környékéről nem szerette eléggé a helyi fideszeseket

Arról beszélt még, hogy a karcagiak közül sokan tudják, hogy a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. egy kiterjedt "cégháló" része, melynek tulajdonosi köre "ellenzéki politikusokat és pártokat támogatott, és feszült viszonyban volt Fazekas Sándor jelenlegi földművelésügyi miniszterrel, a város korábbi polgármesterével és a települést jelenleg irányító Dobos Lászlóval.”- mondta Kovács.

Ott volt Dobos László is ezen a sajtótájékoztatón, de az MTI beszámolója szerint nem tért ki arra, hogy tényleg rosszban volt-e Kun-Mediátorosokokkal, vagy, hogy a csalásnak egyáltalán mi köze van ahhoz, hogy ki milyen viszonyban van vele.  

Ha meglesz a pénz, akkor meglesz a pénz  

Olyanokat is mondott még  a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke, hogy "amennyiben a rendőrség fel tudja göngyölíteni a céghálózatot, a pénz is meg fog kerülni".  

Tíz éve gyanús volt, ezért odaadták a pénzüket

Kovács Sándor kitért arra is, hogy a károsultaktól úgy tudja, hogy a városban televíziót is létrehozott cég már 10 éve foglalkozik befektetés kezeléssel, miközben ezt sehol nem hirdette meg, ami „gyanús és arra utal, hogy illegális tevékenységről volt szó”.

Nem két eset lehetséges

Két eset lehetséges: a vállalkozás vagy illegális pénzügyi tevékenységet folytatott, ami bűncselekmény, vagy rosszul fektette be a rábízott pénzt – mondta a megyei közgyűlés elnöke az MTI szerint jelezve, hogy ezt mielőbb tisztázni kell a továbblépés érdekében.

Ebben sajnos téved a politikus, ugyanis semmilyen pénzügyi szolgáltatásra nem volt engedélye a cégnek, így nem is fektethették be mások pénzét semmibe.

Érdekesnek nevezte ugyanakkor, hogy voltak olyan ügyvédek és politikusok, akik hamarabb értek a helyszínre, mint a károsultak, ami felveti annak lehetőségét, hogy az érintettek bennfentes információkkal rendelkeztek.

Köztiszteletben állt vs. régóta gyanús vezető? 

A fideszes Dobos László polgármester arról beszélt, hogy az utazási irodaként ismert és jól működő cég köztiszteletben álló karcagi vezetőjének hétfőről keddre virradóra veszett nyoma. Az irodába – melynek bejáratán a „technikai okok miatt zárva” felírat olvasható - kedden az ott dolgozók sem tudtak bejutni, főnöküket hiába keresték telefonon.

Egyszerre léphetett le a fél család

A Kun-Mediátor ügyvezető-tulajdonosa D. Sándorné „Marcsi“ több helyi szerint is ismert ember volt Karcagon és környékén, a társasági élet egyik középpontja. Korábban állítólag banknál dolgozott, aztán elkezdett független vállalkozóként hiteleket, lízingszerződéseket és később utazásokat is közvetíteni. Majd ezek szerint a sufnibrókerkedésbe is belevágott, azaz illegálisan betéteket gyűjtött, amikre magas hozamot ígért, ha megforgathatja. 

Aztán egyszer csak most hétfőre D. Sándorné fél családja felszívódott, a veje állítólag egy olaszországi hajóúton kapott egy telefont, amire azonnal félbehagyta a nyaralást, és ő is eltűnt. A cég honlapja szerint Budapesten, Debrecenben, Püspökladányban, Berekfürdőn és Törökszentmiklóson is volt irodájuk. A károsultak nagy része kisebb pénzű befektető lehetett, de hamar olyan hírek kezdtek el terjedni, hogy többeknek százmilliósnál is nagyobb vagyonuk ragadt a Kun-Mediátornál. „Álom és valóság... mi összekötjük!" – írják a cég honlapján nagyon is pontosan.

Az ügy „komoly érzelmi hullámokat váltott ki és feszültséget okozott a városban” , nyugalomra, türelemre és összefogásra kérve a befektetőket és minden lehetséges segítséget megígérve nekik. Ő is hallomásból tud csak dolgokat, az ő hallomásai szerint félmillió forinttól több százmillió forintig terjedő összegeket adtak át a károsultak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nek.

„Végtelenül sajnáljuk, hogy ez a - Karcagon eddig példátlan – előre jól megtervezett csalás előfordult, mely a számok alapján sok gyanútlan, a befektetésre szánt pénzét évtizedeken át megtakarított embert és családot érint” – mondta.

Rovatok