Index Vakbarát Hírportál

Eddig másfél milliárdot hozott az ekáer

2015. április 17., péntek 07:49

Egy hónap alatt közel másfél milliárd forint folyt be a költségvetésbe az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (ekáer) kapcsán indított közúti ellenőrzésekkel – írja a Napi Gazdaság.

A lap NAV adatai alapján azt írja, hogy az ellenőrzéseken majdnem egymilliárd forintnyi ingóságot foglaltak le, több mint félmilliárd pedig az ellenőrzött cégek adótartozásaiból jött össze. Az adóhatóság

Március volt az első olyan hónap, amikor a kockázatos termékek szállítását nemcsak bejelenteni kellett a rendszerbe, de már a kockázati biztosítékot is meg kellett fizetni – feltéve, hogy az érintett nem szerepelt a köztartozásmentes adózók listáján. Április 7-ig összesen 2,134 milliárd forintnyi biztosítékot fizettek be az adóhivatal letéti számlájára, továbbá 827,978 millió forintnyi bankgaranciával teljesítették a biztosítékadási kötelezettségüket az érintett adózók.

A kockázatmentes adóalanyok adatbázisa az év eleje óta 33 ezer adóalannyal bővült, így több mint 113,5 ezer fősre bővült. Az ekáer szabályozása azt is lehetővé teszi a NAV-nak, hogy a biztosíték terhére más adónemben fennállótartozást is kiegyenlítsen:

az első hónap végén 128 adózó 41,063 millió forintnyi adóhátralékát vonták le a biztosítékból.

Rovatok