Index Vakbarát Hírportál

Ha ön szerint egy kiló liszt az egy kiló liszt, akkor nagyon téved!

2015. április 22., szerda 14:21

Az úgy volt, hogy mostanában nagyon sokat sütöttem, húsvét, születésnapok, miegyéb. Volt kenyér, kalács, sütemények, torták, és mindegyikhez kell ugye liszt. Nem vagyok egy parázós típus, tisztában vagyok vele, hogy nagyjából mindenhol átvernek, nem állok neki amúgy a lisztet méregetni, sőt, az sem tudtam, pontosan mennyibe kerül egy kiló liszt. (Most már persze tudom, mert megnéztem az interneten.)

Azért tettem rá a mérlegre a lisztet, mert gondoltam, majd úgy mérem ki a negyven dekát, hogy kiöntöm az egy kilóból. És akkor láttam, hogy hohó, ez nem is egy kiló! Hanem csak 92 deka, ami lényegesen kevesebb. Ráadásul nem is a legolcsóbb lisztről volt szó, hanem egy Graham búzalisztről, átlagára 220 Ft. Na akkor persze már vérszemet kaptam, elég sokféle liszt volt otthon, megmértem mindet! A poént persze már nyilván tudják, egyik liszt sem volt egy kiló.

Négyféle lisztet mértem le, abból egy 94, egy 95, egy 96 deka volt, egy pedig 92 dekagramm, ami azért már lényeges eltérés. A lisztekkel trükközni valószínűleg nagy üzlet lehet, áruk átlagban 150 és 250 forint között mozog, így pár deka eltérés forintosítva sem több 10-15 forintnál, ezért egy vevő sem fogja az asztalt verni. Ugyanakkor elég kelendő termékről van szó, így hó végére a pár dekás eltérés komoly hasznot hozhat.

A mérést nem digitális mérleggel végeztem, ennek ellenére a mérleg pontos, végeztem vele ellenőrző méréseket, fél kiló csirkemájat pontosan fél kilónak, 27 deka sajtot pontosan 27 dekának, 500 gramm Barilla tésztát és 500 gramm dobozos paradicsomszószt pedig csomagolással együtt 53 dekának mért.

De még ha nem is lenne halálpontos a mérleg, a csomagolások közti eltéréseket elég jól mutatja, mint ahogy azt is, hogy mindegyik csomagban kevesebb liszt volt, még véletlenül sem több.

Update: a cikk hatására több olvasónk is lemérte az otthon lévő liszteket, a digitális mérleg szerint sem volt több egy csomagban 962 grammnál, de volt, amiben csak 956 grammnál volt. 

Rovatok