Index Vakbarát Hírportál

Itt van, mit tervez a kormány az egészségüggyel

2015. április 24., péntek 16:00 | aznap frissítve

Azon a 60 milliárd forinton túl, amit az állam idén a kórházak adósságrendezésére költ, jövőre is kerülhet plusz pénz a kórházi rendszerbe - mondta el Magyar Kórházszövetség debreceni kongresszusán Zombor Gábor, az egészségügyért felelős államtitkár.

Zombor a rákgyanús esetek kapcsán azt ígérte, hogy a betegek az ország minden részén 14 napon belül diagnózishoz jutnak - most egy-egy rákgyanús beteg akár hónapokat is várhat, míg biztos diagnózist kap. Hogy milyen fejlesztésekkel érhető el ilyen látványos eredmény, azt nem részletezte az államtitkár, de annyit mondott, hogy "ahol ezt nem tudják megoldani, ott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felhatalmazást kap arra, hogy minden eszközzel, pluszfinanszírozással biztosítsa az ellátást".

Az európai uniós keretből az elkövetkező 4-5 évben 250-300 milliárd forint juthat az ágazatba, prioritás lesz az alapellátás, amire 10 milliárddal több pénz jut. A sürgősségi ellátás minősége is javulhat, miután az NGM jóváhagyta száz mentőkocsi megvásárlását. Kiterjesztik az ösztöndíjprogramot, így 5-10 év alatt 10-15 ezer fiatalt fog az állam támogatni.

Zombor azt mondta, hogy érzékeli a feszültséget a fizetések és a munkakörülmények miatt, ezért ágazati érdekegeztetés indul. A várólistákat - a teljesítményvolumen-korláton (tvk) felül - 5 milliárd forint szétosztásával akarja a kormány csökkenteni, bár ez nem tűnik nagy újdonságnak, mivel a keretből már 1 milliárdot folyósított az OEP - ennek köszönhetően mostanra egynegyedével csökkent a csípőprotézis-műtétek várólistája. 

Rovatok