Index Vakbarát Hírportál

Boldogok az útépítők, mert övék lesz a mennyek országa

2015. április 25., szombat 07:55

Na jó, ha a mennyek országa nem is, azért uniós pénzekre számíthatnak a jövőben. A Magyar Hírlapnak nyilatkozott Becsey Zsolt, a a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára. Elmondta, honnan lesz pénz azokra az útfejlesztésekre, amiket Orbán Viktor beígért a vidéki embereknek az elmúlt napokban.Hát persze, hogy az Európai Unióból.

Azon kívül ugyanis, hogy a magyar állam is beszáll a költségekbe, a 2014–2020 közötti ciklusban háromszázmilliárd forint jön az EU-tól.

A költségvetési forrásokat a kormány a megyei jogú városok és ipari centrumok bekapcsolására koncentrálja, illetve – ahol európai forrásból nem lehetséges – a határok gyorsforgalmi elérésére - ígéri az államtitkár. 

Becsey optimista, szerinte ha mindent jól csinálnak, "kilométerhosszban nagyjából elérjük Belgium szintjét, amely összehasonlítva az elmúlt évtizedek állapotával, hatalmas előrelépés lesz."

Orbán Viktor és Lázár János többször is beszélt arról, hogy a kormány el akarja érni, hogy az ország 23 megyei jogú városának legyen kapcsolata az országos autópálya-hálózattal. A kormányhatározatokból az derül ki, hogy jó nagy teher lesz mindez a 2018-as költségvetésnek, de azért még a következő kormánynak is beterveztek 440 milliárdnyi kiadást. Szombathely, Salgótarján, Hódmezővásárhely és Veszprém viszont 2017 végére már mind kényelmesebben elérhető, és még négy városra vannak konkrét tervek. Erről bővebben itt olvashat.

Rovatok