Index Vakbarát Hírportál

Itt az ideje leadni az adóbevallást

2015. május 20., szerda 08:10 | aznap frissítve

Sokáig nyitva lévő posták, a végén postázási címek a cikkben.

Ma éjfélig kell leadni a tavalyi jövedelmeinkkel elszámoló 2014-es adóbevallást. Az adóhivatal szerint az egyik legnagyobb hiba, hogy kicsúszunk a határidőből. Pedig elég valószínű, hogy most is elég sokan rizikóznak: éjfélig vagy négymillió bevallást kell leadni, hó elejéig viszont csak 1,7 millió bevallás futott be. 

Az utolsó naposoknak elég komoly segítség az elektronikus kitöltőprogram, ami, ha ráérez a működési elvére az adózó, eléggé leegyszerűsíti a macerát. Ha nagyjából tudjuk, hová kattintsunk, és mindenféle jövedelemigazolásunk kéznél van, akkor nem több az ív kitöltése 15 percnél. A NAV adatai szerint az elektronikus megoldás egyre népszerűbb, két éve már csak ötből egy adózó töltötte ki a papírt kézzel. Ügyfélkapuja viszont elég kevés embernek van, nagyon kevesen, a normál adózók nagyjából ötöde küldi be elektronikusan a papírokat.  

A NAV tapasztalatai szerint érdemes figyelni, hogy aláírjuk a papírokat, hogy ott legyen az adószámunk, ha van - adóazonosítója mindenkinek van, az kötelező -, hogy a gyerekkedvezményre vonatkozó résznél jól töltsük ki a gyerekre vonatkozó adatokat, akinél pedig kijön, hogy neki visszajárna némi pénz, az írja be a címét, bankszámlaszámát. 

És ne felejtsünk el nyilatkozni az 1+1 százalékról, az egyik valamelyik egyháznak, a másik viszont egy nekünk kedves civil szervezetnek ajándékozható, ami igencsak fontos az érintetteknek. Aki az adóbevallással együtt elfelejtette feladni ezt a papírt, az külön is megteheti. 

Hosszabb postai nyitvatartás

Éjfélig nyitva tartó Posták 

Este kilencig nyitva tartó Posta:

Este nyolcig nyitva tartó hivatalok a megyeszékhelyeken:

Az SZJA bevallás postázási címei pedig alább találhatók a NAV alapján. Ha NAV által kapott borítékban küldi vissza ingyen, akkor azon rajta lesz eleve a jó cím.

Rovatok