Index Vakbarát Hírportál

Végre kiderülhet, loptak-e Fazekas emberei

2015. június 3., szerda 10:17 | aznap frissítve

Van egy, a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter alá tartozó kifizető ügynökség, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Nos, az MVH Fazekas által kinevezett vezetőit előzetesbe zárták, mivel először még csak százmillió körüli összeget tettek félre maguknak az uniós pénzekből, 2012-ben, de egy évre rá már nyolcvan ember beszervezésével 1,5 milliárdot gondoltak leakasztani. 

Most kezdődött a perük, azóta egyébként új vezetői vannak a hivatalnak, írja az MTI.

Csak maguknak akartak lopni

Egészen pontosan azt csinálták a vád szerint, hogy mivel ők osztották a területi alapon adott uniós földtámogatást, látták, hogy hol nincs igénylő, pedig a területe alapján igényelhetne támogatást. Ezeket a pénzeket először csak szépen lenyúlták maguknak, nagyjából 120 millió forintot. 

Aztán még többre vágytak, és elkezdtek beszervezni az ismerőseik és munkatársaik közül még névleges igénylőket, hogy azok is lehúzzák még a támogatásokat. Hamar találtak 46 csalásra készséges céget, és 37, a csalásban némi részesedésért részt venni kívánó haverjukat. Így már 1,5 milliárdot utaltak volna maguknak, csak ezt az utalást már megakadályozták a hatóságok, ehelyett az MVH-sok büntetőeljárást kaptak a nyakukba. 

A hivatal két, nem megnevezett korábbi vezetője áll így a bíróság előtt, és még 82 ismerősük. Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette mellett más turpisságokkal is vádolják őket, amiből letöltendő is lehet a végén. A kérdéses időszakban egy Palkovics Péter nevű figura volt a szervezet vezetője.

Rovatok