Index Vakbarát Hírportál

Áprilisiban kicsit visszaesett az ipar

2015. június 12., péntek 10:10

2015 áprilisában az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első négy hónapjában 7,6 százalékkal emelkedett 2014 azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva viszont a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,1 százalékkal mérséklődött, derül ki a KSH friss adataiból.

Az ipari export áprilisban 8,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét képviselő két alág közül a 37 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 13 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 2,3 százalékkal nőttek.

Az ipar hazai eladásai 0,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ezen belül a feldolgozóipar belföldi értékesítése 3,1 százalékkal volt nagyobb.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése 6,7 százalékkal bővült, a csekély súlyú bányászaté 5,7 százalékkal visszaesett 2014. áprilishoz viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 5,7 százalékkal emelkedett.

További részletekitt.

Rovatok