Index Vakbarát Hírportál

Putyinnak nagyon rosszul jön, hogy az irániak megállapodtak az USA-val

2015. július 16., csütörtök 14:00

Londoni pénzügyi elemzők szerint az orosz gazdaság lehet a nagy vesztese annak - és akár Oroszország leminősítéséhez is vezethet -, ha az iráni atomprogramról született megállapodás után feloldják a Teherán elleni nemzetközi szankciókat, és így rengeteg olaj zúdul a világpiacra.

A Royal Bank of Scotland (RBS) elemzői szerint a Brent ára az Iránnal kötött megállapodás hatására még hónapokig 60 dollár alatt maradhat, és később is csak kicsit fog drágulni.

Ez pedig fájni fog az oroszoknak. Most 0,5 százalékos növekedést várnak az orosz gazdaságban 2016-ra, de Oroszország jövőre is recesszióban maradhat, ha a Brent átlagára nem emelkedik 60 dollár fölé. Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja befektetési ajánlású szuverén adósosztályzati kategóriában.

A Standard & Poor's és a Moody's Investors Service már hónapokkal ezelőtt átsorolta az orosz államadós-osztályzatokat a befektetésre már nem ajánlott - spekulatív - sávba, ráadásul mindkét cég negatív kilátást rendelt a rontott osztályzatokhoz is.

Rovatok