Index Vakbarát Hírportál

10 év alatt 8 centivel nyújtaná meg a thai embereket a diktátor

2015. július 17., péntek 14:36

Még több tornaóra? Nemzeti összetartozás napja? Lapos hasú tábornokok? Magyaros észjárás? Hungarikumbizottság? Nemzeti értéktár? Higgye el, az Orbán-kormány bármit is talál ki, olcsó kispályás a thaiföldi vezetéshez képest.

A Bangkok Post cikke szerint az országot irányító katonai kormány egészen konkrétan

nagyobbra növesztené és okosabbá tenné a thaiföldieket

És ezt ne képletesen értse. Az egészségügyi minisztérium 10 éven belül:

Narong Saiwong, a minisztérium egyik vezetője pénteken azt mondta, hogy elsősorban a gyerekekre koncentrálnak: 13 bahtról 20 bahtra (kb. 165 forintra) emelik az ebédtámogatást fejenként és rendszeresen ellenőrzik majd, hogy olyan ételeket adnak-e a gyerekeknek, amitől nagyra nőnek.

Egy thai nézzen ki jól!

A magasságot nem lehet szélességgel kiváltani. Tíz év alatt nem csak alacsony emberből lesz majd kevesebb a minisztérium elképzelései szerint, a dagi thai diákok arányát is jelentősen csökkentenék, a mostani 9,9 százalékról 0,5 százalékra.

Hogy IQ-fronton is van tennivaló, az nem rég derült ki, 2011-ben még 94 volt az országos átlag, ez 2014-re 93,1-re csökkent. A diákok a PISA-teszten is csapnivaló eredményeket érnek el, igaz itt az országon belüli regionális különbségek hatalmasak.

Intelligensebb embereket!

A gond alighanem az oktatás színvonalával van, nem az iskolában eltöltött idővel, a thai tanulók évente már így is másfélszer annyi időt vannak iskolában, mint a nemzetközi átlag. Hogy az alacsony átlagos IQ-hányadost hogyan tornásznák fel, arról egyelőre nem tudni.

A tavaly májusban puccsal hatalomra került junta célul tűzte ki, hogy egységbe kovácsolja a politikai erővonalak mentén kettészakadt társadalmat. 12 alapértéket - köztük a testi és lelki egészség védelmét -, amelyet az iskolásoknak minden nap fel kell sorolniuk.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az országot irányító Prajut Csan-ocsa tábornok sem a tudományok doktora, újabb és újabb furcsa ötleteivel, erős kijelentéseivel többször felhívta már magára a figyelmet. És korábban még ő maga is a hatévesek házi feladatát nehezellte.

„Az egyik nap belenéztem egy első osztályos házi feladatába. Fogalmam sem volt, hogy kell megoldani, egyszerűen túl nehéz a diákok házi feladata” - nyilatkozta.

Rovatok