Index Vakbarát Hírportál

515 milliárd forintnyi magyar számlát nem fizetett ki az EU

2015. július 26., vasárnap 09:42

A magyar hatóságok által kiküldött, de az Európai Bizottság által még ki nem fizetett EU-támogatási számlák összértéke 1,66 milliárd euró, azaz mintegy 515 milliárd forint - árulta el a Portfoliónak az Európai Bizottság illetékese.

A vasárnap megjelent adat jóval kisebb, mint amelyet a gazdasági lap korábban feltételezett (ez 930 milliárd volt), de a lap szerint akár mindkét szám helyes lehet, mivel az tartalmazza a még ki nem küldött számlákat is (ezeket általában 3 havonta összegyűjtve szokták postázni Brüsszelnek)

Az Operatív Programokban megszakító, illetve felfüggesztő határozatok miatt ki nem fizetett összeg június óta 663 milliárd forintról 515 milliárd forintra csökkent.

Magyarország egyébként tavaly ősze óta 7 másik tagállammal együtt részt vesz egy speciális csoport munkájában, melyet az EU-támogatások lehívásának felgyorsítása érdekében hoztak létre Brüsszelben.

Ezt a testületet (Task Force for Better Implementation, TFBI) a leggyengébb forrásfelhasználók alkotják, és a programok átcsoportosításával, szorosabb monitoringgal és pályázatok átütemezésével gyorsította fel a támogatások felhasználását.

Rovatok