Index Vakbarát Hírportál

50 ezer forintba kerülhet az iskolakezdés

2015. augusztus 6., csütörtök 08:14

Bár a tankönyv és tanszerárak csökkentek az utóbbi években, még mindig elképesztően drága az iskolakezdés. A Pénzcentrum becslései szerint minimum 40-50 ezer forintba is kerülhet gyerekenként az indulás, még úgy is, hogy sokan ingyen kapják a tankönyveket. Jó esetben kijön 30 ezer forintból, de ennél általában többet kell kifizetni a füzetekért, festétekért és táskáért.

Aki pedig nem tartozik azon szerencsések közé, akiknek ingyen jár a tankönyvcsomag, átlagosan 12 ezer forintos pluszköltséget kell hozzácsapnia az eddigi kiadásokhoz. Az általános iskola 1-2-3. osztályában minden diák ingyen kapja a tankönyvet. Emellett a három vagy annál több gyermeket nevelő családok számára szintén ingyenes a tankönyv.

A tankönyvárak egyébként a 2000-es években folyamatosan csökkentek. Ugyanígy a tanszerek is egyre olcsóbbak, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2014-es áraknál csak 2006-ban lehetett alacsonyabb árakat tapasztalni. Ennek ellenére a tanszerek még mindig jelentős kiadást jelentenek.

A füzeteket idén 55-69 forinttól megszerezhetjük, legdrágább tételnek továbbra is az iskolatáska számít, találni a kínálatban 20-30 ezer forintos darabot, de van ahol már 1290 forintért is beszerezhetünk egy hátizsákot.

Nagy segítséget kaphatnak munkáltatójuktól azok a szülők, akiknek gyermeke általános iskolába vagy középiskolába jár. A támogatást a családi pótlékra jogosult szülő és a vele egy háztartásban élő házastársa is igényelheti. A támogatás nem kötelező, összegét a munkáltató határozza meg, és arról is ő dönt, hogy gyermekenként vagy szülőnként adja. A maximálisan adható összeg idén a minimálbér 30 százaléka, vagyis 31 500 forint.

Rovatok