Index Vakbarát Hírportál

Sok disznó csak álmodik ilyen halálról

2015. augusztus 6., csütörtök 07:26

A kaposvári Kometa'99 Zrt.-nél elkészült a húsminőség javítását szolgáló 700 millió forintos beruházás, amely felerészben pályázati támogatásban részesült, közölte a társaság az MTI-vel.

A korszerű kábító- és terelőrendszert már üzembe is helyezték, amellyel jelentősen csökkenthető az úgynevezett PSE (Pale Soft Exudative), vagyis a világos színű, lazább szerkezetű és vizenyős hús előfordulási aránya.

A hagyományos kábítási technológiáknál gyakori a PSE-hús, ez viszont nagy veszteséget jelent a cégnek, mert a feldolgozásnál nagy a tömegveszteség, kevesebb pénzt tudnak kiszedni a disznóból.

Masszív veszteség

Az olasz tulajdonban lévő Kometa'99 Zrt. a céginfo adatai szerint tavaly 25 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Az évet közel 153 millió forint veszteséggel, csaknem 12 milliárd forint adóssággal zárta a húsüzem, amely 643 dolgozót foglalkoztatott. Az árbevétel közel fele exportból származik. A cég legjelentősebb piacai Olaszország, Spanyolország, Dél-Korea, Japán, Németország, a dél-szláv területek és a kelet-európai országok. A korábbi években is veszteséges cégben 2013-ban a kaposvári önkormányzat 2 milliárd forint tőkejuttatással résztulajdont vásárolt.

Az agrároldal.hu szerint a PSE jellegű hús a feldolgozóipar egyik legnagyobb problémája. Az intenzív sertésfajtákra jellemző, hogy testtömegükhöz viszonyítva kicsi a szívük tömege és teherbíró képessége, valamint kicsi a hőszabályozó kapacitásuk. Így a szív- és érrendszeri rendellenességek gyakoribbak, és a stresszt, valamint a szállítással járó egyéb megterheléseket is nehezen viselik.

Hogy csökkenthető a sertésstressz? Például a megfelelő szállítással.

Rovatok