Index Vakbarát Hírportál

Ontják az exportárut a magyar autógyárak

2015. augusztus 10., hétfő 13:02

A 2015. júniusi export euróban számított értéke 13, az importé 8,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az év első hat hónapjában a kivitel euróértéke 7,9, a behozatalé 5,8 százalékkal emelkedett, derül ki a KSH legfrisebb adataiból. 2015 júniusában:

2015. január–júniusban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel euróértéke 7,9, a behozatalé 5,8 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 1103 millió euróval nőtt.

Balatoni András az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: továbbra is hihetetlen többleteket produkál a magyar export. Ennek az oka az autógyárak korábbi befektetései miatt felfutó termelés, ami várhatóan szeptembertől lassan tompulni fog az erősödő bázis nyomán.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője szerint is masszív többlet a júniusi. Barczel szerint az autóipar húzta az export bővülését, amit a múlt hetén megjelent ipari adatok is alátámasztanak. A mostani masszív havi érték azonban csökkenhet az év hátralévő részében. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is megerősítette, hogy a várakozásoknál lényegesen nagyobb mértékben javult a külkereskedelmi mérleg.

Rovatok