Index Vakbarát Hírportál

Sokat esik a török líra

2015. augusztus 17., hétfő 17:32

Nagyot gyengült a török líra hétfőn a főbb devizákkal szemben, írja az MTI.

Az amerikai dollárral szemben a 2,86-os szintig, az euróval szemben 3,17-ig esett. A dollárhoz képest az elmúlt négy hétben csaknem 8 százalékot veszített, az év eleje óta csaknem 23 százalékot gyengült a líra, ami nagyon sok. A nagyságrendek érzékeltetéséhez, ha nálunk holnapra 23 százalékot gyengülne a forint az euróhoz képest, akkor a mostani 308 forintról 378 forintra drágulna egy euró. Persze mindez Törökországban sem egy nap alatt ment végbe. 

A líra újabb mélyrepülésének egyik fő oka, hogy a múlt héten kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalások az iszlamista gyökerű kormánypárt, az Igazságosság és Fejlődés Pártja (AKP) és az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) között, ezért valószínűleg előrehozott választásokat kell kiírni. A befektetők körében bizonytalanságot kelt az is, hogy a török hadsereg néhány hete ismét támadja kurdokat, pontosabban a betiltott marxista-leninista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásait.

Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter hétfőn igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. Szerinte "nincs ok a pánikra, sem arra, hogy komolyabban közbeavatkozzunk, hogy aládúcoljuk a líra árfolyamát". 

Rovatok