Index Vakbarát Hírportál

A forintot is elkapta a tőzsdei pánik

2015. augusztus 24., hétfő 16:42

Nagy árfolyamveszteséggel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapír-piacokon. A kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 5,45 százalékkal, az S&P-500 index 5,22 százalékkal, a Nasdaq Composite index 7,53 százalékkal esett, írja az MTI.

Akínai gazdasági növekedés megtorpanásától való aggodalom már pénteken nagy, három százalékot meghaladó árfolyamcsökkenést okozott az amerikai tőzsdéken: a DJIA-30 3,12 százalékkal, az S&P-500 3,19 százalékkal, a Nasdaq Composite 3,52 százalékkal esett.

Miközben az előző hét második felében pánikhangulat jellemezte a kereskedést a nemzetközi tőzsdéken, addig itthon zárva volt a piac. Hétfőn részben ezt a két napot dolgozza le a BUX, mely bár hétfőn alulteljesíti a nyugati és a régiós társait, az augusztus 19-ei zárószintekhez képest még mindig az egyik legjobban teljesítő index. A BUX múlt szerda óta 5 százalékot esett, csak a lengyel WIG teljesít jobban a hazai indexnél.

Padlón a fontosabb tőzsdék

Hétfőn a folyamat egyébként felgyorsult, az ázsiai tőzsdéken is veszteséghullám söpört végig: a japán részvények kivételével a teljes ázsiai-csendes óceáni régió tőzsdei árfolyamait követő mutató, az összetett MSCI-index 5,1 százalékkal, hároméves mélypontra zuhant.

Japánban a Nikkei-225 index 4,6 százalékot esett, Dél-Koreában a Kospi 2,5 százalékot, Ausztráliában az S&P/ASX-200 mutató pedig több mint 4 százalékot. A tajvani tőzsde majdnem 5 százalékot, az indonéz több mint 4 százalékot veszített.

Hétfőn a sanghaji tőzsde 8,49 százalékkal zuhant. A sanghaji tőzsdén utoljára 2007-ben volt ekkora árfolyamveszteség. A sanghaji és a sencseni tőzsdék vezető részvényeit követő CSI300 index 8,75 százalékkal esett. A hongkongi Hang Seng index 5,17 százalékkal esett.

Padlón az olaj ára is, aranyat vesz mindenki

A zuhanás következménye, hogy  tizenhat éves mélyponton kereskedtek a nyersanyagokkal hétfőn a világ árutőzsdéin, mivel az aggodalmak miatt a befektetők olyan biztonságosnak számító befektetésekbe csoportosították át tőkéjüket, mint az arany vagy az államkötvény. A Bloomberg amerikai adatszolgáltató 22 nyersanyag határidős árának alakulását tükröző indexe, a Bloomberg Commodity Index 1,7 százalékkal 86,3542 pontra, 1999 augusztusa óta a legmélyebb szintjére csökkent. Főleg a kőolaj világpiaci árának csökkenése húzta lefelé a mutatót.

A pánik a dollár piacára is átteredt:  délután három körül felgyorsult a dollár esése a főbb devizákkal szemben: az euró dollárral szembeni árfolyama 1,1560-ról 1,1710-ig ugrott, írta a Portfolio. A forintot is utolérte a káosz: az euróval szemben a forintárfolyan 316,5-ig esett dáéitán három körülre, ami másfél hónapos mélypontot jelent. Fél ötig viszont több mint két forintot erősödött vissza.

Érdekesség, hogy a japán jen nagyon erősödni kezdett a pánik miatt: ez az aranyhoz és az államkötvényhez hasonlóan biztonságos befektetésnek számít most.

Rovatok