Index Vakbarát Hírportál

Kína miatt pánikolnak a tőzsdéken

2015. augusztus 24., hétfő 08:29

Két éve nem látott mértékben estek reggel az ázsiai tőzsdék, a japán Nikkei 5, a koreai Kospi 3, az indiai Sensex 4 százalékot esett,  a Shanghai Composite közel 9 százalékkal is zuhant. A Portfolio.hu azt írja, hogy ebben szerepet játszott az is, hogy elmaradt a befektetők által várt drasztikusabb lépések bejelentése a hétvégén.

Bár engedélyezték a kínai nyugdíjalapoknak a tőzsdei befektetést, ez kevés a tőzsdei esés megfékezésére.  A mai eséssel egyébként idén már mínuszos a kínai tőzsde, amely a június közepi csúcsáról közel 38 százalékot esett.

Mint arról már írtunk, a  múlt héten gyorsult be az a több részvénypiacon már hetek óta látható esés, amit elsősorban a kínai gazdaság lassulásától való félelmek, és a közelgő amerikai kamatemeléssel kapcsolatos bizonytalanságok váltottak ki. 

Miközben az előző hét második felében pánikhangulat jellemezte a kereskedést a nemzetközi tőzsdéken, addig itthon zárva volt a piac. Hétfőn részben ezt a két napot dolgozza le a BUX, mely bár hétfőn alulteljesíti a nyugati és a régiós társait, az augusztus 19-ei zárószintekhez képest még mindig az egyik legjobban teljesítő index. A BUX múlt szerda óta 5 százalékot esett, csak a lengyel WIG teljesít jobban a hazai indexnél.

Az arany árfolyama 1 159 dollár körül mozog,  a július végi mélypontok óta már közel 9 százalékot emelkedett,  az ezüst ára is közel 6 százalékkal került feljebb.  Míg a kínai lépések előtt kb. 50 százalékra tette a piac a szeptemberi monetáris szigorítás esélyét az Egyesült Államokban, most ez 28 százalékra tehető.

Közben egyre olcsóbb az olaj, a nyolcadik, egymást követő héten csökkent a WTI határidős jegyzése, a Brent 2009 óta nem járt 45 dollár alatt.  Az Equlior elemzése szerint ha a csütörtöki amerikai GDP adat a várakozásoknak megfelelően 3,2 százalékos növekedést mutat majd, megnyugtathatja a kedélyeket.

Rovatok