Index Vakbarát Hírportál

Nem buktak meg az arckrémek a fogyasztóvédelmi teszten

2015. augusztus 24., hétfő 12:03

Mind a 20 féle arckrém megfelelt azon a fogyasztóvédelmi vizsgálaton, amelyen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az UV-szűrő összetevők mennyiségét és a szennyeződéstartalmat vizsgálta, közölte a hatóság az MTI-vel hétfőn.

Az arckrémek többsége tartalmaz UV-fényt szűrő komponenseket, ezeknek az a szerepe, hogy mérsékeljék a napsugárzás káros, a bőröregedést gyorsító hatását. Összesen 20-féle, szúrópróbaszerűen mintavételezett kozmetikumot vizsgáltak.

A termékekben felhasznált fényvédő anyagok egyetlen esetben sem lépték túl a megengedett felső határértékeket és az arckrémek mikrobiológiai vizsgálata is kedvező lett, valamennyi termék mikrobiológiai tisztasága megfelelő volt.

Ezek az anyagok nemcsak közvetlenül, hanem közvetve is veszélyt jelenthetnek, mivel fürdőzés közben a bőrről lemosódva, valamint a szennyvízzel a természetes vizekbe kerülve, az UV-szűrő komponensek idővel a fogyasztásra kerülő halakban is felhalmozódhatnak.

Ezért ezeknek a krémeknek a vizsgálata az egészségügyi-termékbiztonsági kockázatokon túl környezetvédelmi szempontból is fontos. Az arckrémek tartósan érintkeznek a bőrrel, így ha ezekbe a termékekbe a gyártás közben, vagy valamilyen más módon baktérium, esetleg gomba kerül, az bőrproblémát, fertőzéses gyulladást okozhat. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

Rovatok