Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajban van a világ egyik legnagyobb nyersanyagkezelő vállalata

2015. szeptember 28., hétfő 12:11 | aznap frissítve

Gyakorlatilag összeomlott a Glencore részvényeinek árfolyama, miután megjelent egy elemzés arról, hogy a jelenlegi nyomott nyersanyagárak hatására hamarosan nem marad tőke a cégben - írja a Bloomberg. A Glencore a világ egyik legnagyobb vállalata, a Forbes ötszázas listáján a tizedik helyen áll, bevételei alapján pedig a tizenkettedik, ezért válságát a Volkswagenéhez hasonlóan a teljes világgazdaság megérezheti. 

A részvények értékének zuhanásában az is közrejátszhatott, hogy a cég a közelmúltben eladta egy brazíliai nikkelbányáját, de a fő okot mindenki az olcsó nyersanyagokban látja. A Glencore egész évben a szokottnál rosszabbul teljesített, 2015 folyamán összesen 72 százalékkal esett vissza a részvényeik értéke, ezzel a száz legnagyobb brit vállalat teljesítményét mérő londoni FTSE 100 index legrosszabbul teljesítő vállalata lett.

Főleg a kínai gazdaság jelentős lassulása tett be nekik, ugyanis a világ nyersanyagpiacaira a kínai kereslet gyakorolja az egyik legnagyobb hatást, az pedig egész évben gyengélkedett. Az alapanyagok és nyersanyagok árváltozásának mérésére szolgáló Bloomberg Commodity Index a múlt hónapban 16 éves minimumpontra zuhant, amelynek egyik meghatározó oka valószínűleg szintén a kínai gazdasági teljesítmény hanyatlása. 

Rovatok