Index Vakbarát Hírportál

Olcsóbb az élet, mint tavaly ilyenkor

2015. október 8., csütörtök 10:21

A KSH friss jelentése szerint szeptemberben 0,4 százalékkal alacsonyabb volt a fogyasztói árak szintje, mint tavaly ugyanekkor, és augusztushoz viszonyítva is 0,6 százalékot estek az árak. 

Az esés nem minden termékcsoportra volt jellemző, a szeszes italok, a dohánytermékek és az élelmiszerek ára például nőtt. Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője elmondta: tavaly kedvezően alakultak az élelmiszerárak, idén viszont kevésbé volt jó a termés, ez a közeljövőben várhatóan megjelenik majd az árakban is. Az adatok szerint az élelmiszerek ára összességében 0,8 százalékkal magasabb volt szeptemberben a tavalyi év azonos időszakához képest. Ebben benne van a krumpli, az idényzöldségek és gyümölcsök, az olaj és a tojás árnövekedése. A cukor és a tejtermékek ára viszont esett. 

A legjelentősebb mértékben (17 százalékkal) az üzemanyagok lettek olcsóbbak éves összevetésben, és a többi termék árának csökkenése mögött is nagy részben ez áll. A lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkekért, gyógyszerekért, kulturális termékekért 6,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetni

Rovatok