Index Vakbarát Hírportál

Szerdán szóltak, hogy pénteken van a határidő

2015. október 8., csütörtök 14:36

Rohanhatnak ügyet intézni a bedőlt Széchenyi Bank eddig nem intézkedő károsultjai, a szerdai közlönyben ugyanis kihirdették, hogy aki péntekig, vagyis október 9-ig nem ruházza át az államra a bankkal szembeni követelését, enged betekintést a banktitokként védett, de a kifizetéshez szükséges információkba, az nem kapja meg az államtól a beígért extra kártalanítást. A kifizetés feltétele az is, hogy a betétes lemondjon az állammal szemben minden további követeléséről.

Ugye amikor az állam és Töröcskeiék közös biznisze jogsértések sorozata után úgy ahogy van összedőlt, a kormány kitalálta, hogy az Országos Betétvédelmi Alap 30 millió forintos értékhatára fölött is kártalanít, hogy az emberek kedve ne menjen el teljesen az állami bankoktól. Úgy volt, hogy az OBA által nem biztosított betétrész feléig tolnak közpénzt a kártalanításba.

Az OBA akkor közölt adatai szerint a kártalanítás 1 338 ügyfelet érint, ebből 1033 magánszemély, 305 pedig vállalkozás, társadalmi szervezet. A kártalanítási értékhatárt 107 betétes haladta meg, ha az állam nem sietett volna a segítségükre, 7,4 milliárd forintot buktak volna összesen, volt olyan betétes, aki több mint 400 millió forinttal többet kap így vissza. (Az extra kártalanításra szánt pénzt egyébként a közszféra bérkompenzációjára szánt összegből vették ki.)

Az évekig súlyosan szabálytalanul működő, Töröcskei István nevével fémjelzett bankba az állam 2013-ban még 3 milliárdért tulajdont vett, majd az MNB kedvezményes hiteleiből felpumpálták 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegűre. Aztán bebukott az egész, visszavonták az engedélyét is, vezetőit pénzbírsággal büntették. Töröcskei István pedig, aki közben az ÁKK-vezére lett, lemondott állami tisztségéről. A kormány szerint amúgy azért volt szükséges a félig állami bank ügyfeleinek extra kártalanítása, hogy az emberek továbbra is bízzanak úgy általában az állami bankokban.

A bukott Széchenyi Bank 20 millióra bírságolt vezérében, Szakács Tiborban egyébként úgy tűnik, nem csorbult a bizalom, bár bankvezetéstől eltiltották, azóta a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó NHB Növekedési Hitel Banknak ad tanácsokat.

Rovatok