Index Vakbarát Hírportál

A cégeknek fáj majd az egyszerűbb adózás

2015. október 19., hétfő 08:11 | aznap frissítve

Apróbb szigorítások és jelentősebb könnyítések is befértek az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosításába. A kormány őszi adócsomagjának általános vitáját szerdán kezdi meg az Országgyűlés. Az indoklással együtt több mint hetvenoldalas javaslat első fejezete foglalkozik az adózás rendjével – a közterheket érintő módosításoknak a felét ez teszi ki - írja a Világgazdaság.

Nem kell annyit vacakolni az szja-bevallással

A paragrafusokban megtalálhatók a korábban bejelentett egyszerűsítések, az is látható, hogy eltűnhet a személyijövedelemadó-bevallás: jön az adónyilatkozat és a bevallási ajánlat.

  1. Előbbit a NAV kötelezően készíti el azoknak, akik nem vesznek igénybe semmilyen kedvezményt, nem ajánlják fel az adójuk egy százalékát, valamint csak egy munkáltatótól van jövedelmük.
  2. A bevallási ajánlatban pedig a NAV (ha majd készen áll rá) elküldi az általa látottakból elküldött adatokat, ennek elfogadása helyettesíti az adóbevallást – így csökkenhet majd több mint hárommillióval azok száma, akik maguk töltögetik ki az íveket.

Üröm az örömben, hogy ehhez a hivatalnak rendelkeznie kell a kedvezményekkel kapcsolatos adatokról is – ez a gyermekkedvezmények esetén viszont bonyolult (részben azért is, mert nem lesz minden eltartottnak kötelezően adószáma). A munkáltatónak le kell jelentenie a NAV-nak, hogy ki milyen gyermekkedvezményt vett igénybe, és ezért a házastársak nevét és adóazonosító jelét is el kell majd kérnie az összes dolgozótól, valamint a nyilatkozatot a kedvezmény megosztásáról is. Ez nem kevés többletadminisztrációt jelent majd.

Azért jó sok egyszerűsítés is lesz

Rovatok