Index Vakbarát Hírportál

Durva stikli a gyógyszercégnél

2015. október 21., szerda 18:07

Az egy sereg vényes és vény nélküli gyógyszerben utazó Valeant Pharmát igen csúnyán lebuktatták. Először még csak az keltett iszonyatos felháborodást, amikor Martin Shkreli, korábbi hedge fund menedzser megvett egy csecsemők, és más legyengült immunrendszerű ember, például AIDS-fertőzöttek kezelésére használt gyógyszer jogait, aztán 5500 százalékos áremelést hajtott végre rajta.

Frissítés: A Valeant magyarországi leányvállalata a Valeant Magyarország Kft. azt állítja, hogy az ő portfóliójuk az anyavállalatétól teljesen független.

Jófejkedett is mellé

Az ügy kirobbanása után azonnal közellenség lett Shkreliből, aki augusztusban azt írta twitterén, hogy gyászol minden egyes alkalommal, amikor egy gyógyszer jogai elvesznek, illetve hogy nem az elhunytakat kell gyászolni, hanem a profitot kell ünnepelni, amit szereztek.

De nemrég kiderült, hogy Shkreli csak túl hülye volt, hogy ilyen durván emelt árat. Az ügy kapcsán a Citron Research kiderítette, hogy egy több nagyobb gyógyszercég sokkal keményebben űzi ugyanezt az ipart, de különösen a Valeant Pharma.

Legális, csak nyilvánvalóan szemét dolog 

Az egy dolog, hogy megveszik egy bevezetett vényes gyógyszer tulajdonjogát, de ha utána iszonyatosan megemelik az árát, azzal nem csak az ezt szedő betegekkel szúrnak ki, de csúnyán ráfázik minden amerikai, akiknek megemelkedik az állami és a magánbiztosítás költsége is, a haszon pedig kizárólag a Valeanté lesz. 

A Valeant vezetője, az előtte 23 évig McKinsey-s tanácsadó Michael Pearson annyira tökélyre fejlesztette a legrászorultabbak lehúzását, hogy a Valeantból lényegében kiiktatott minden kutatás-fejlesztést, és egy akár bugyutának is mondható lehúzós céggé változtatta a vállalatot. Így érdemben csak annyit csinált a Valeant, hogy megvett kisebb, főleg amerikai gyógyszercégeket a tulajdonjogokkal, áttette őket Kanadába a kisebb adókulcs miatt, aztán brutálisan megemelte a már egy ideje bevezetett vényes gyógyszerek árait. A cég részvényei szárnyaltak ettől, hiszen a versenytársaknak például iszonyatos összegeket emésztett fel az új gyógyszerek kikutatása.

Ez rendszerhiba is az USA-ban

Követőik is bőven vannak, például a Pearson egyik volt embere által vezetett Endo, ahol lényegében a Valeant lehúzós módszerét próbálják másolni. A Citron bejelentése óta egyébként nagy bukóban van a cég, csak szerdán további 20 százalékot esett a részvényeik ára. Mondjuk a Citron is ráfeküdt arra, hogy részletesen bemutassa a Valeant simlijeit, például külön csináltak egy valeantpricing.com-ot ahol mindenki követheti, hogy mi történt a cég által megvett gyógyszerek áraival eddig.

Mindenesetre az, hogy ilyet meg lehet csinálni, az amerikai egészségügyi rendszer egy komoly hibájára is rámutat. Nálunk ilyet egyébként régóta nem lehetne trükközni, sokkal szigorúbban van szabályozva a gyógyszerkassza és általában az egész iparág.

Rovatok