Index Vakbarát Hírportál

Ismét kigyulladhatnak egyes Toyoták

2015. október 21., szerda 12:44

2005 és 2010 közt gyárott Toyota Yaris, Corolla, Camra, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia vagy Scion xB-je van? Akkor óvatosan használja a vezetőülés melletti elektromos ablakemelő panelt, mert rossz minőségű kenőanyagot használhatott a gyár, ami rövidzárlatot okozhat, amitől kigyulladhat az autó. Vagy inkább sehogy, amíg ki nem derül, hogy az Ön autóját is visszahívják-e. 

Észak-Amerikában nagyjából 2,7 millió, Európában 1,2 millió, Japánban 600 ezer, a világ más pontjain pedig további 2 millió autót rendelnek vissza a szakszervizekbe ellenőrzés céljából, írja az MTI. A vizsgálat egy órát vesz igénybe, és hibás működés esetén kicserélik a panelt.

Ez a hiba elég veszélyes is lehet, az utastér ugyanis tele van nagyon gyúlékony anyagokkal, pillanatok alatt teljesen kiéghet egy égő utasterű autó. A Toyota szerint a hiba még nem okozott ugyan balesetet, ha nem számolják, hogy egy autósnak megégett ettől a karja, 11 esetben pedig ismeretlen mértékben károsodott a hibás autó. 

Pár hónapja egyébként a Toyotának már majdnem 10 millió autót kellett visszahívnia a Takata légzsákok hibája miatt. Akkor a légzsák gyújtotta fel a kocsit, bár igaz, a Takata vezetője bocsánatot kért azoktól, akik a légzsák okozta tüzekben haltak vagy sérültek meg. Nemrég pedig a Toyota ki is rúgta a  vezérigazgatóját a minőségi problémák miatt.

   

Rovatok