Index Vakbarát Hírportál

A külügy üdvözli az újrainduló Budapest–Baku Wizz Air-járatot

2015. október 28., szerda 13:24

2016. március 27-től újra közvetlen járaton repülhetnek Bakuba az Azerbajdzsánba vágyó magyarok, ugyanis a Wizz Air újraindítja Budapest–Baku járatát, írja az MTI. A külügyminisztérium szerint az új járat is a két ország közötti kapcsolat erősségét mutatja. 

fados légitársaság 2013-ban egyszer már elindította a szóban forgó járatot, 2014-ben azonban felfüggesztették, mivel a bakui reptér jelentősen megemelte a szolgáltatási díjat. Most újra sikerült megállapodni, így a jövő év tavaszától megint járnak a rózsaszín gépek a két ország között. 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerint ez egyéves politikai erőfeszítés eredménye, és kiemelt fontosságúnak nevezte a közvetlen járatokat a kormányok közötti kapcsolatépítéshez. A magyar és az azeri kormány közti kapcsolat akkor került hosszabb időre a figyelem középpontjába, amikor hatalmas diplomáciai botrányt kavarva Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak a hírhedt baltás gyilkost, de a keleti nyitás jegyében a gazdasági kapcsolatok erősítése is folyton napirenden van. A kormány többek között az azerbajdzsáni gyógyszergyártás fejlesztésében, a magyar termékek oda történő exportálásában és  a turizmusban  lát nagy potenciált. Az NGM szerint az Azerbajdzsánba irányuló magyar kivitel tavaly már meghaladta a 72 millió dollárt. 

Magyar szerint a Wizz Air együttműködése a kormánnyal példaértékű, és azt is közölte, hogy a jövőben szeretnének közvetlen légi járatot Kazahsztán fővárosába is. 

Rovatok