Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat adott kölcsön Berlusconiéknak egy magyar cég

2015. november 4., szerda 08:01

Egy rejtélyes, papírkereskedelemmel foglalkozó magyar cég, az Alfapapír Kft. adott kölcsön milliárdokat egy a Berlusconi család érdekeltségébe tartozó offshore cégnek pár évvel ezelőtt, írta a Blikk a birtokába került dokumentum alapján.

Eszerint 25 millió euróról (7,8 milliárd forint) kötöttek szerződést 2011-ben, az első részletet, 6,7 millió eurót (2,1 milliárd forint) pedig bizonyíthatóan átutalta a magyar cég az antiguai Emerald Cove Estates Limitednek. A kamatot barátira (1 százalékosra) szabták, a kölcsön fedezeteként pedig értékes antiguai ingatlanokat ajánlottak fel, nem messze Silvio Berlusconi ottani villájától.

A Blikk azt állítja, hogy az Alfapapírtól az ismert ukrán oligarcháig, Dimitrij Firtasig vezetnek a szálak, aki Silvio Berlusconi akkori miniszterelnökkel akarhatott üzletet kötni, ehhez pedig magyar segítséget is igénybe vehetett.

Az Alfatrade székhelye Knopp András cégének a tulajdona, őt más ügyben, vesztegetéssel vádolják az amerikai hatóságok. Knopp Firtas cégének, a Group DF Interna­tionalnek (GDFI) a vezetője, amely dollármilliárdokra tett szert a gázkereskedelem révén.

Rovatok