Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb a munkanélküli Csehországban

2015. november 9., hétfő 10:51

Éves szinten 5,9 százalékra csökkent októberben a munkanélküliség Csehországban a szeptemberi hat százalékról - közölte a cseh statisztikai hivatal hétfőn Prágában. Tavaly októberben a munkanélküliség 7,1 százalékos volt, az állás nélküliek száma 89 206-tal volt több, mint az idén.

Az infláció éves szinten októberben 0,2 százalékra csökkent a szeptemberi 0,4 százalékról, írja az MTI.

Összehasonlításképpen: az idei harmadik negyedévben 6,4 százalékos volt Magyarországon a munkanélküliség, viszont a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számát összeadjuk, akkor nem igazán érzékelhető a javulás 2014-hez képest, csak 0,3 százalékpontos csökkenésről beszélhetünk, mivel idén a kevesebb munkanélküli mellé több közmunkás társul. Az infláció nálunk is elég alacsony, konkrétan nulla százalékot vár idénre az MNB.

Október végén 430 432 munkanélkülit tartottak nyilván a hatóságok, ami 2009 februárja óta a legalacsonyabb.

"A következő hónapokban a munkanélküliség stagnálásával számolunk, mert fokozatosan megszűnnek a szezonális munkák. Éves szinten a munkanélküliségi ráta továbbra is alacsony marad"

- mondta Kateriuna Sadílková, az állami munkaügyi hivatal vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

Regionális szinte a legnagyobb munkanélküliség továbbra is az észak-csehországi és az észak-morvaországi régiót sújtja, míg a legjobb helyzet Prágában és környékén van.

Rovatok