Index Vakbarát Hírportál

A brit kormány tesz a klímaváltozásra

2015. november 12., csütörtök 16:45 | nyolc éve frissítve

Egy új jelentés szerint az Egyesült Királyság az egyetlen a világ vezető hatalmai közül, amely növeli a fosszilis tüzelőanyagok támogatását ahelyett, hogy korábbi ígéretéhez tartva magát fokozatosan kivezetné azt -írja a Guardian egy friss jelentésre hivatkozva. Az Overseas Development Institute (ODI) and Oil Change International közöselemzéséből az is kijött, hogy brit kormány ezzel párhuzamosan a megújuló energiára szánt pénzösszeget viszont csökkenti. 

A G20 országok 2013-2014-ben összesen 78 milliárd dollárt csorgattak a fosszilis tüzelőanyagok támogatásába, de 2009-ben megállapodtak, hogy az erre szánt összeget fokozatosan csökkenteni fogják. A vállalásokat egyik kormány sem teljesíti maradéktalanul, de szembetűnő különbségek vannak az egyes országok között. Az Egyesült Királyság a vizsgált időszakban 5,9 milliárd fontot szánt az országban működő olajkitermelés támogatására, és 3,7 milliárdot a külföldi kitermelésére többek között Oroszország, Szaúd-Arábia és Kína területén. Egy új adókedvezmény, amelyet az északi-tengeri olajfúrásokra ad a kormány, 1,7 milliárd fontba kerül majd 2020-ig az angliai adófizetőknek.

A jelentés egyik szerzője szerint ezzel szemben a megújulókra fordított összegeket visszavágták, mert állítólag túlzott terhet jelentettek a költségvetésnek. A két dolog nyilván nem független egymástól: a fosszilis tüzelőanyagok támogatása a megújuló energia-fejlesztések főellensége, mondta a Nemzetközi Energiaügynökség szakértője. 

Azt állítják, a G7-országok közül az Egyesült Királyság az egyetlen, amelyik így járt el az elmúlt években. Ennek nyilvánosságra kerülésével az ország pozíciói jelentősen romolhatnak a decemberben esedékes párizsi klímacsúcson, ahol a jövő környezetvédelmi céljait fogják meghatározni a világ országai. 

Rovatok