Index Vakbarát Hírportál

Az új mobilhálózat áprilisra lesz kész

2015. november 17., kedd 13:49

A teljes államigazgatás minden szereplőjének készül az új, kormányzati mobilhálózat, mondta el Krénusz Kornél, az MVM Net vezérigazgatója. Jövő év március végére készülnek majd el teljesen, az eredetileg tervezett idén év vége helyett.  November végéig egyelőre 70 bázisállomás lesz kész, összesen pedig 350-400-ra lesz szükség az egész ország lefedéséhez. 

Elmondta azt is, hogy az MVM tervei szerint 12,8 milliárdos projekt 8,5 fél év alatt fog megtérülni. A közbeszerzés nélküli kiválasztásról azt mondta Krénusz, hogy a lehető legtranszparensebben próbáltak eljárni, csak közben már elég jelentős késésében voltak. 

Nyitnának

Ezt az új, belső, 450 MHz-es kormányzati frekvenciát nem a lakosság fogja használni mobilozásra, arra kevésbé is lenne alkalmas. Inkább olyan kisebb adatcsomagok továbbítására lesz hatékony, mint az útdíjfizetések; okos mérőeszközök, egyéb gépek közti adatátvitelhez fogják majd használni, de nem kizárt, hogy adó-, anyakönyvi vagy mondjuk városi tájékoztató rendszerek adatait is közvetíteni fogjuk az új hálózaton keresztül.

Most még annyit tettek hozzá, hogy az üzleti szféra felé is próbálnak majd nyitni, de egyelőre még nem árulta el az MVM, hogy pontosan hogyan. 

Az MVM Net azt ígérte, hogy a publikus szolgáltatásoknál lesz majd közbeszerzés, ilyesmi alól nem kaptak kivételt a közbeszerzési törvényben. Az Antenna Hungária (AH), a szintén közbeszerzés nélkül kiválasztott, de "minden alkalmassági feltételnek megfelelő" generálkivitelező dolga az lesz, hogy a Huaweitől megvett ( a bázisállomások technológiai hátterét szolgáltató) dobozokat felrakják magas tornyokra (azaz bázisállomásokra).

Részükről Kápolnai András elmondta, hogy idén és jövőre is csak pár száz millió forint bevételre számít a cégük az egész projektből. Emellett az is kiderült, hogy egy darab zöldmezős bázisállomást sem kell építeni, azaz egy teljesen új tornyot sem kell majd felhúzni. 

Arra a kérdésre, hogy akkor mitől ilyen drága akkor ez a hálózatépítés, Krénusz Kornél annyit mondott, hogy rengetegféle költség merül fel, és majd külön megkeresésekre megvizsgálják, hogy milyen törvényi lehetőségeik vannak a tájékoztatásra. Krénusz kérdésre azt is elmondta, hogy nem mondhatja el, hogy milyen nemzetbiztonsági szervekkel egyeztettek, mielőtt kiválasztották a kínai gyártót a kormányzati hálózathoz. 

Megkérdeztük a helyszínen az Antenna Hungáriát, hogy kik lesznek a fő alvállalkozói az építkezéseknél, amire Kápolnai András azt mondta, hogy a megrendelő MVM miatt ezt nem hozhatja nyilvánosságra. Megkérdeztük ezért Krénusz Kornélt is, hogy miért nem, amire ő pedig azt mondta, hogy ha az Antenna Hungária megkéri őket ilyesmire, akkor majd megengedik nekik. Úgyhogy most majd megkérjük az AH-t, hogy kérje meg megrendelő másik állami céget, hogy utána elmondhassa, hogy kiket fizetnek közpénzből. 

A sajtótájékoztatón ott volt még Zheng Weifeng is, a Huawei magyarországi főnöke, aki arról beszélt, hogy nagyon modern, olcsó, és egyszerűen felépíthető hálózatot adott el nekünk a kínai cég. 

Rovatok