Index Vakbarát Hírportál

Török csirkéseket szívat Oroszország

2015. november 25., szerda 13:28

Megtiltotta az orosz mezőgazdasági hatóság egy török cégnek, hogy csirkéket szállítson Oroszországba, hat másiknak pedig ideiglenesen korlátozza a szállítmányait – írja a TASZSZ orosz hírügynökség. A hatóság a döntést azzal indokolta, hogy lisztéria-baktériumot találtak a letiltott török cég árujában. 

Hivatalosan nincs kapcsolat a szigorítás és aközött, hogy a török hadsereg lelőtt egy orosz vadászgépet Szíria fölött, de Dimirtij Medvegyev orosz miniszterelnök már beszélt arról, hogy megtorlásképpen gazdasági szankciókat vezethetnek be Törökország ellen.

A mostani bejelentés viszont nem jelenti azt, hogy embargót vezettek volna be a török csirkére, mert a TASZSZ szerint összesen 16 török vállalatnak van engedélye Oroszországba csirkét exportálni, a korlátozásokat viszont eddig csak 7 cégre vezették be, és ezek közül is csak egyet tiltottak le teljesen az orosz piacról.

Az orosz egészségügyi hatóság – a Roszpotrepnadzor – nem először szigorodik be pusztán szakmai alapon, amikor az egybeesik egy országgal kapcsolatos politikai konfliktussal. Járt már így a grúz bor és ásványvíz, a moldáv bor, az amerikai csirke, vagy épp az európai sertéshús. Utóbbi még az Oroszország kelet-ukrajnai politikája miatt bevezetett nyugati szankciók előtt esett korlátozás alá, később a hústermékek köre szélesedett.

Szerdán már a török textilipari termékek kerültek célkeresztbe. Az orosz-török áruforgalom idén 18 milliárd dollárt tett ki, ebből 15 milliárd az orosz export – ez javarészt földgázt jelent – a hárommilliárdos orosz export nagy részét a textil és ruhaipari termékek teszik ki.

A Kremllel kritikus Dozsgy tévécsatorna úgy tudja, hogy az orosz Textilipari Szövetség vezetője kérvényezte a kormánynál, hogy vezessenek be szankciót ezekre a termékekre is. Samhar Ildarov szerint nem is három, hanem hétmilliárd dolláros a török export Oroszország felé, így látványos veszteséget szenvedhet el Törökország. A textilipari vezető szerint ennek az intézkedésnek addig kell érvényben maradnia, amíg nem tisztázódik az orosz gép lelövése miatt zavarossá vált helyzet Oroszország és Törökország között,

Rovatok